назад

Виховання дітей – щоденна клопітка праця. Для сучасних сімей з дітьми питання відповідального батьківства інколи потребує правового роз’яснення та консультування фахівців системи безоплатної правової допомоги. Так, з січня 2019 року громадяни України дізналися ще й про новий вид соціальної послуги «муніципальна няня». У багатьох виникають питання, чому вигідно скористатися даною програмою Уряду.

«Муніципальна няня» – послуга, що надається для підтримки батьків (усиновлювачів), опікунів дитини для забезпечення догляду за дитиною до трьох років. Нею може стати будь-яка фізична особа – підприємець / юридична особа, яка надає послугу з догляду за дітьми (крім державних і комунальних закладів дошкільної освіти).

Батьки отримують відшкодування витрачених коштів на оплату праці «муніципальної няні». Компенсація здійснюється щомісяця та є адресною виплатою одному з батьків (усиновлювачів), опікуну дитини до трьох років.

Що потрібно знати батькам, які вирішили скористатися послугою «муніципальна няня»?

  • Перш за все, потрібно укласти договір з нянею про здійснення догляду за дитиною до трьох років.
  • Протягом місяця після укладення договору один із батьків подає місцевому структурному підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем свого проживання заяву та документи/відомості у паперовій або електронній формі.
  • Отримувач послуги «муніципальна няня» щомісяця до 5 числа подає в письмовій (електронній) формі або в будь-який інший зручний спосіб місцевому структурному підрозділу з питань соціального захисту населення документи, що підтверджують витрати на оплату муніципальній няні послуги «муніципальна няня».
  • У разі неподання в установлений строк документів, що підтверджують витрати на оплату муніципальній няні послуги «муніципальна няня», виплата компенсації послуги «муніципальна няня» припиняється.

Чому вигідно бути «муніципальною нянею»?

  • Офіційне працевлаштування.
  • Захист трудових правовідносин.
  • Накопичення до трудового стажу для подальшого пенсійного забезпечення.

З даного питання надала правові роз’яснення очільниця Монастириського бюро правової допомоги Галина Джумак під час семінару для громадян, який відбувся в Територіальному центрі соціального обслуговування в Монастириському районі.

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).