назад

Інформація про безоплатну правову допомогу на колегії у Краснопільській райдержадміністрації

160331 11Директор Сумського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Валентина Трошечко разом із начальником відділу взаємодії Наталією Шестерніною 30 березня виступили з інформацією у Краснопільській районній державній адміністрації на колегії для керівників структурних підрозділів та сільських  голів.

Виступаючи перед присутніми,  Валентина Трошечко наголосила на тому, що, згідно чинного законодавства, місцевий центр працює з цивільними та адміністративними справами та забезпечує надання як первинної, так і вторинної правової допомоги. Щодо вторинної правової допомоги, то це, насамперед, представництво інтересів особи у разі, якщо справа потребує розгляду в суді чи вже розглядається судом, а також складання документів процесуального характеру. Ці послуги надаються адвокатами за дорученням центрів правової допомоги, вони є безкоштовними для клієнтів, а адвокати отримують оплату за роботу з державного бюджету.

 Валентина Трошечко пояснила також в яких випадках клієнту може бути відмовлено у наданні безоплатної вторинної правової допомоги. Відповідно до законодавства така правова допомога не надається, якщо:

– особа, яка звернулася за допомогою, не підпадає під категорію осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу;

– особа подала неправдиві відомості або ознаки підробки документів з метою віднесення її до однієї з категорій осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу;

– вимоги особи про захист або відновлення прав особи є неправомірними;

– проблема, з якою звернулася особа, носить неправовий характер;

– законом не передбачено вирішення у судовому порядку проблеми, з якою звернулася особа;

– проблема, з якою звернулася особа, стосується прав іншої особи за відсутності документів, які б надавали право звернення від її імені;

– особою вже пройдено всі судові інстанції з метою вирішення цієї ж проблеми, але результат її не задовольнив.

160331 12

 Візит відбувся в рамках проекту «Інтеграція первинної і вторинної безоплатної правової допомоги як гарантія доступу до якісних юридичних послуг для жителів Сумського, Білопільського та Краснопільського районів Сумської області», що здійснюється громадською організацією «Громадянське бюро «Правозахист» в партнерстві з Сумським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги в рамках проекту “Доступна та якісна правова допомога в Україні”, який впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти за підтримки Уряду Канади та Програмної ініціативи “Права людини та правосуддя” Міжнародного фонду «Відродження».

Метою проекту  є створення ефективності системи надання безоплатної правової допомоги для сільських громад Сумського, Білопільського та Краснопільського районів, а також жителів районних центрів Білопілля і Краснопілля та міста Суми шляхом інтеграції первинної та вторинної правової допомоги.

Жителі території обслуговування Сумського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, а саме Сумського, Краснопільського, Білопільського районів, а також міст Суми, Білопілля, Краснопілля можуть звернутися до центру за адресою: м. Суми, вул. Покровська, 9/1, тел. (0542) 61-70-32. Єдина цілодобова безкоштовна інформаційна лінія: 0 800 213 103.