назад

Створення бюро правової допомоги в контексті реформування органів юстиції

2016 03 31 РЦ 1Сьогодні, 31 березня, в приміщенні Чернівецької обласної державної адміністрації відбулась прес-конференція директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецький області Аркадія Мунтяну та першого заступника начальника Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області Аксенії Адамчук на тему: «Створення бюро правової допомоги в контексті реформування органів юстиції».

Йшлося про нові можливості доступу громадян до отримання первинної та вторинної правої допомоги, нових електронних сервісів Мін’юсту через створення на базі місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги бюро правової допомоги.

Посилання на фотозвіт з “Прес-коференції”

У своєму виступі Аркадій Мунтяну повідомив, що з 1 січня 2013 року в Україні функціонує система безоплатної вторинної правової допомоги, яка забезпечує всім громадянам захист у кримінальних провадженнях, а з 1 липня 2015 забезпечила доступ до безоплатної правової допомоги у цивільному та адміністративному процесах для цілої низки соціально незахищених категорій громадян. Сьогодні особа, яка потребує представництва своїх інтересів у суді та не має достатніх фінансових можливостей для здійснення цього представництва, має змогу звернутися до місцевого центру та отримати допомогу кваліфікованого захисника-адвоката, який надає свої послуги безоплатно для клієнта.

Як зазначив директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Аркадій Мунтяну, не всі громадяни, які звертаються до місцевого центру, потребують саме безоплатної вторинної, а по суті адвокатської правової допомоги щодо представництва своїх інтересів у судах. Певна частина осіб потребує надання правових консультацій та роз’яснень, які  місцевий центр відповідно до покладених на нього завдань сьогодні не повинен надавати, хоча реально виконує цю функцію. Окрім того, доступ до отримання правої допомоги як первинної так і вторинної для багатьох громадян через значну віддаленість місцевих центрів залишається утрудненим.

Вирішення цієї проблеми можливе шляхом створення на базі місцевих центрів бюро правової допомоги. Про це, як зауважила під час прес-конференції перший заступник начальника Головного управління юстиції у Чернівецькій області Аксенія Адамчук, йдеться в наказі Міністерства юстиції України «Про реформування територіальних органів Міністерства юстиції України і розвиток системи надання безоплатної правової допомоги» від 25.12.2015 за № 2748/5.

Аркадій Мунтяну акцентував увагу присутніх на тому, що виконання плану заходів, передбачених цим наказом, дозволить частково спрямувати вивільнені, в результаті оптимізації структури органів юстиції, кошти та ресурси на матеріальне забезпечення бюро правової допомоги. Зазначені бюро функціонуватимуть як відокремлені підрозділи місцевих центрів в тих районах, де центри відсутні.

Передбачається, що основними завданнями бюро буде:
1) правопросвітництво у відповідних територіальних громадах;
2) надання безоплатної первинної правової допомоги;
3) забезпечення доступу до безоплатної вторинної правової допомоги;
4) здійснення представництва суб’єктів відповідного права, визначеним пунктами 1, 2, 8 – 12 частини першої статті 14 Закону «Про безоплатну правову допомогу», працівниками відповідних структурних підрозділів місцевого центру;
5)  забезпечення доступу до електронних сервісів Міністерства юстиції.

Всього по Чернівецькій області передбачається створення 11 бюро, які розпочнуть свою роботу орієнтовно з червня поточного року.

2016 03 31 РЦ 2Присутні на прес-конференції представники мас-медіа отримали вичерпні відповіді на свої численні запитання. Зокрема, на запитання про ефективність роботи «безкоштовних адвокатів» директор центру навів яскраві приклади захисту адвокатами клієнтів у кримінальних провадженнях, а також представництво їх інтересів в судах у цивільних справах.