назад
31.03.16

У столиці відбулась фінальна наглядова рада проекту «Адвокація та підвищення спроможності Уряду у сфері міграції»

1 logoСьогодні, 31 березня 2016 року, відбулося четверте і заключне засідання Наглядової ради проекту «Адвокація та підвищення спроможності Уряду у сфері міграції». Проект фінансувався Європейським Союзом за участі Верховного комісара ООН у справах біженців та Міжнародної організації ХАЙЕС, та виконувався ВБФ «Право на захист» та Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

На засіданні команда проекту представила результати роботи проекту, що завершився. Зокрема, Дарина Толкач, менеджер проекту (ВБФ «Право на захист»), розповіла про проведення Національного міграційного форуму та основні рекомендації за його результатами, що відбувся 16 березня 2016 року. Форум складався із 4 тематичних підгруп, кожна з яких працювала над оцінкою ситуації щодо конкретних проблем захисту чи окремих вразливих категорій, а саме: законодавчих новел та шляхів врегулювання проблеми безгромадянства в Україні і подальших практичних кроків; альтернативи міграційному ув’язненню, міжнародним стандартам та практиці у цій сфері і можливості впровадження в Україні; захисту дітей біженців в контексті міжнародних зобов’язань України та виконання Факультативного протоколу до Конвенції про права дитини щодо участі дітей у збройних конфліктах; та умов прийняття і першочергових кроків України назустріч забезпеченню прав біженців та шукачів притулку в контексті Плану дій до Національної стратегії з прав людини.

Після цього Джеміль Мамутов, PR-менеджер проекту, представив результати інформаційних кампаній проекту, у тому числі щодо відвідуваності та охоплення аудиторією веб-сторінки та сторінки проекту у соціальній мережі Facebook, а також щодо організації виступів експертів у сфері міграції в ефірах телеканалів.

Галина Бочева, адвокаційний експерт проекту, розповіла про здобутки адвокаційної діяльності проекту. Так, одним з результатів є включення розділу, що стосується забезпечення прав біженців та осіб, які потребують додаткового захисту, а також іноземців та осіб без громадянства, які на законних підставах перебувають в Україні, до Плану заходів з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 23.11. 2015 № 1393-р.

Наталія Гурковська, юрист ГС «Українська Гельсінська спілка з прав людини», представила результати навчального компоненту проекту, розповівши про проведені тренінги для суддів, працівників Державної міграційної служби та адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу. Зокрема, для адвокатів системи БПД було проведено 15 тренінгів на тему «Застосування Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод в справах про видворення, екстрадицію та відмову в наданні захисту шукачам притулку» у 15 містах України, учасниками яких стали 285 адвокатів.

Участь у засіданні взяли представники організацій та установ, які входять до складу Наглядової ради проекту, зокрема, Державної міграційної служби, Уповноваженого Верховної ради України з прав людини, Національної школи суддів України, Координаційного центру з надання правової допомоги, Благодійного фонду РОКАДА (Київ), ГО «Десяте квітня» (Одеса), Харківської Правозахисної Групи (Харків), Представництва УВКБ ООН в Україні, Представництва Європейського Союзу в Україні, Міжнародної організації ХАЙЕС та Міжнародної організації з міграції (МОМ).

Участь від Координаційного центру з надання правової допомоги у засіданні взяла начальник відділу міжнародного співробітництва Юлія Сорока. Вона висловила слова подяку проекту за можливість співпраці у сфері підвищення кваліфікації адвокатів системи БПД з питань захисту такої вразливої категорії осіб як біженці та шукачі притулку.

Детальніше про проект «Адвокація та підвищення спроможності Уряду у сфері міграції».

  


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter