назад

Інформування сільського населення про особливості сімейного та земельного права

Виїзд до с. Шабельники 09.11.18. 39 листопада 2018 року з метою спрощення доступу до безоплатної правової допомоги та задоволення потреб у правових послугах соціально вразливих суспільних груп (інвалідів, людей похилого віку, малозабезпечених осіб, внутрішньо переміщених осіб, ветеранів війни) та інших категорій громадян фахівцями Золотоніського місцевого центру з надання БВПД забезпечено роботу мобільного консультаційного пункту доступу до безоплатної правової допомоги на базі Шабельниківської сільської ради Золотоніського району.

У ході консультування селян поінформовано про правові аспекти найактуальнішого для них на сьогодні питання зі сфери земельних відносин – створення громадських пасовищ. Переважна більшість селян у своєму господарстві тримають худобу, яку випасають за межами населеного пункту на землях сільськогосподарського призначення державної власності. Оскільки розпорядником землі за межами населених пунктів є Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру, орган місцевого самоврядування протягом п’яти років орендував ці землі в Держгеокадастру. Однак по закінченню строку дії договору оренди землі, орендодавець відмовився продовжувати його на наступний період.

Фахівцями Золотоніського місцевого центру з надання БВПД роз’яснено особливості поновлення та припинення договору оренди землі, відповідно до норм Закону України «Про оренду землі» (далі – Закон). Та рекомендовано письмово звернутися до безпосереднього розпорядника земель – Держгеокадастру – для отримання відповідних роз’яснень та подальшого механізму по створенню громадських пасовищ.

Крім того, на виконання доручення Координаційного центру з надання правової допомоги, в рамках тематичного тижня, присвяченого роз’ясненню актуальних питань сімейного права, для сільських жителів і працівників сільської ради проведено інформаційну лекцію на тему «Аліменти по – новому». Присутнім повідомлено, що з 29 серпня цього року в Україні запроваджено збільшений мінімальний розмір аліментів, який нині становить 1559 грн. для дітей до шести років і 1944 грн. – для старших. А з 1 грудня суму буде підвищено до 1626 грн. і 2027 грн. відповідно.

Наголошено, що від 6 лютого 2018 року в Україні почалося масштабне посилення відповідальності за порушення прав дітей, зокрема введено публічний реєстр неплатників аліментів, жорсткі обмеження щодо виїзду за кордон таких боржників, обмеження у праві користування транспортними засобами, у праві на полювання та використання зброї. Якщо боржник не платить впродовж року – сума більшає на третину. Якщо заборгованість перевищила 2 роки – доведеться заплатити на половину більше. Ті, хто не платить 3 роки і більше, повинні будуть віддати вдвоє більшу суму. За вперту несплату аліментів призначатимуть примусові суспільно-корисні роботи, кошти від яких йтимуть на погашення заборгованості.

У ході зустрічі в приміщенні сільської ради розміщено соціальні плакати, буклети системи безоплатної правової допомоги та проекту Мін’юсту «Я МАЮ ПРАВО!», а також інформаційні матеріали з контактами Золотоніського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги: м. Золотоноша, вул. Новоселівська, 1, тел. (04737) 2-35-83.