назад

Адвокат системи БВПД домігся початку досудового розслідування за фактом застосування до громадянина фізичного та психологічного насильства з боку працівників правоохоронних органів

SuR 181113 03До Зарічного районного суду м. Суми звернувся адвокат системи БВПД Олександр Пономаренко, який у своїй скарзі  зазначив, що 14 вересня 2018 року щодо його підзахисного з боку працівників службових осіб Сумського районного відділу поліції було застосоване фізичне та психологічне насильство, а також катування з метою примусити визнати вину у вчиненні кримінальних правопорушень, яких він не вчиняв, та дати показання. Внаслідок чого його підзахисний отримав тілесні ушкодження. Таким чином, на думку адвоката та його підзахисного, працівниками Сумського РВП ГУНП в Сумській області  було вчинено низку кримінальних правопорушень, передбачених статтями 373, 374,365 КК України.

У телефонному режимі адвокат звернувся до Прокуратури Сумської області з метою отримання інформації про хід розгляду його заяви про злочин щодо його підзахисного, яка була подана 19 вересня 2018 року, проте в порушення вимог пункту 1 частини 1 статті 303 КПК України йому було повідомлено, що її не внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Відповідно до частини 1 статті 214 КПК України слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Відповідно до вимог частини 4 статті 214 КПК України слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов’язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення.

Проте зазначені вимоги процесуального закону виконані не були.

У ході судового засідання адвокат звернув увагу суду на те, що відповідно до пункту 1 частини 1 статті 303 КПК України на досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора: бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

А тому, посилаючись на чинне законодавство  України, адвокат просив суд задовольнити його скаргу в повному обсязі та зобов’язати посадову особу прокуратури Сумської області внести такі відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Суд, взявши до уваги доводи адвоката, своєю ухвалою задовольнив його скаргу в повному обсязі та зобов’язав посадову особу прокуратури Сумської області внести відомості викладені у заяві адвоката Пономаренка О.В. до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Таким чином, завдяки дотриманню стандартів якості у наданні безоплатної вторинної правової допомоги та професіоналізму адвоката Олександра Пономаренка було досягнуто забезпечення конституційних та процесуальних прав Особи на захист та розпочато досудове розслідування за фактом застосування до Особи фізичного та психологічного насильства працівниками правоохоронних органів.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1.
тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.