назад

Історія жінки, у якої відібрали дитину


«
Історія про те, як одним літнім ранком цього року громадянка м.Суми поцілувала доньку і поїхала на роботу, а ввечері її не пустили на поріг
домівки»

Відібрати дитину у матері – чи може щось бути страшніше? Іноді в такому сумному розвитку подій є сенс, але останнім часом спостерігається тенденція до того, що позбавити дитину матері можуть просто заради задоволення амбіцій. Батьки іноді виграють справу, зумівши довести, що перебування з матір’ю ущемляє інтереси дитини або небезпечно для його життя. Однак зібрати докази тут можна буде лише в тому випадку, коли мати дійсно веде вкрай асоціальний спосіб життя.

Ну і тут, як завжди – історія починається…

У 16 років дівчина залишилася одна, мама померла від тяжкої хвороби, а батько знайшов собі нову жінку та залишився жити разом з нею. Шістнадцятирічна дівчина вирішила жити окремо, працювала та забезпечувала себе самостійно. Згодом, познайомилася зі своїм майбутнім чоловіком, народила донечку. Все було б не погано, але чоловік почав часто та надмірно вживати алкогольні напої, застосовувати до жінки фізичну силу та знущатися з неї. Наша героїня  викликала міліцію, благала про допомогу та через деякий час молоде подружжя жило окремо один від одного. Обездолена жінка розуміла, що їй самій потрібно виховувати маленьку донечку, але дитячих коштів, які виплачує держава виявилося замало, і вона влаштувалася на роботу із гнучким графіком. Здавалося б, залишилося знайти людину, яка б змогла побути з її дитиною. Так як рідних у цієї жінки не було, вона попрохала маму чоловіка допомогти в цьому. Все було добре, жінка отримувала заробітну плату, повністю забезпечувала свою доньку та деякі кошти віддавала бабусі, яка погодилася  бути з дівчинкою. Через деякий час відносини значно погіршилися. Одного літнього вечора невістка прийшла забрати дитину, але їй ніхто не відчинив дверей, вона довго чекала, та так і не змогла увійти. У результаті навіть просто наближатися до власної дитини жінка вже змоги не мала: на дзвінки ніхто не відповідав, двері залишалися зачиненими.

Спогади про свою маленьку дівчинку та очі повні сліз не давали жінці спокійно жити, вона була в розпачі! Що робити? Де знайти допомоги? Невже вона ще колись побачить своє маленьке янголятко? Близька знайома нашої клієнтки порадила звернутися до Сумського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, мовляв, що «без допомоги тебе там не залишать».

Жінка відразу ж звернулася до центру за консультацією. Працівники надали консультацію, прийняли звернення про надання безкоштовного адвоката і  направили до служби у справах дітей.

На сьогодні ця довготривала історія є незакінченою, але співробітники  центру взяли дану ситуацію під пильний контроль і впевнені, що згодом дівчинка буде разом із мамою!

До місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги на Сумщині за минулий тиждень (19-23.10.2015) звернулося 84 громадянина, у тому числі жінок – 52, чоловіків – 32. Прийнято 107 звернень за результатами розгляду яких працівниками центрів надано консультацій – 87, направлено громадян до установ, з якими налагоджено партнерські стосунки – 8, прийнято звернень про надання безоплатної вторинної правової допомоги – 12. Після проведення відповідної перевірки наданих документів,  для 10 осіб, серед яких статус малозабезпечених мають 5, інваліда – 4, ветерана – 1, буде призначено адвокатів.

 

Місцеві центри Сумщини продовжують виконувати функцію – надання якісних правових послуг громадянам.