назад

Каву з директором Регіонального центру смакували журналісти у Полтаві

Напередодні відзначення професійного свята  представники засобів масової інформації міста   Полтави завітали  на каву з директором Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Олександром Черчатим.   Під час такого  комунікативного заходу,  у форматі неформального спілкування за філіжанкою кави, представники ЗМІ дізналися про можливості системи безоплатної правової допомоги, як вона діє, чим вона корисна пересічним громадянам, як вона працює в  умовах воєнного стану, як змінилася її робота.

Захід відбувався у рамках відзначення Всеукраїнського дня  безоплатної правової допомоги, який   відзначається в Україні четвертий рік поспіль  та приурочений до Дня прав людини та проводиться 10 грудня. Дата вибрана не випадкової адже система безоплатної правової допомоги, адже наразі система безоплатної правової допомоги – надійний провідник та помічник  для громадян задля захисту своїх прав.

За словами директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області система безоплатної правової допомоги Полтавщини складається з Регіонального центру, трьох місцевих центрів  та  28  бюро правової допомоги.  Розгалужена  структура дає можливість отримати правові послуги у найвіддаленіших куточках області.

«Безоплатна правова допомога  – правова допомога, що гарантується державою та повністю або частково надається за рахунок коштів Державного бюджету України, місцевих бюджетів та інших джерел. Вона включає в себе безоплатну первинну та безоплатну вторинну правову допомогу.  Безоплатна первинна правова допомога полягає у наданні консультацій, правової інформації, складання  документів не процесуального характеру. Таку допомогу можуть отримати всі громадяни без виключення. Безоплатна   вторинна правова допомога – це доступ громадян до правосуддя та  надається  шляхом представлення громадян у суду, складання документів процесуального характеру.  Право на таку допомогу мають малозабезпечені особи, ВПО, учасники бойових дій, ветерани війни, діти, особи , що постраждали від домашнього   та гендерного насильства, особи які постраждали від сексуального насильства в умовах воєнного конфлікту, особи, які зазнали позбавлення свободи. Таку допомогу надають юристи системи БПД та адвокати, які співпрацюють з нею.» – розповів Олександр Черчатий.

За його словами з  початком повномасштабного вторгнення  система БПД області не припинила свою роботу ні на день і продовжувала консультувати громадян. Спочатку у дистанційному режимі, а потім у звичному. Лише з початку року до фахівців системи БПД області надійшло 38 970 звернень громадян. Значно збільшилася кількість звернень від ВПО, учасників бойових дій. Намагаючись бути максимально ближчими  до громадян фахівці системи БПДД Полтавщини консультують громадян у приміщення   органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, місцях тимчасового прихистку внутрішньопереміщених осіб, місцях дислокації військовослужбовців.

Значну увагу фахівці Регіонального центру,  місцевих центрів  та  бюро правової допомоги області приділяють підвищенню рівня правової обізнаності громадян. З цією метою проводиться значна правопросвітницька робота з різною цільовою аудиторією: починаючи від дошкільнят, закінчуючи особами похилого віку. Різноманітний формат заходів дозволяє максимально цікаво та ефективно донести правову інформацію до слухачів.  З початку року фахівці системи БПД області провели 1428  заходів для різних цільових груп.  Питання, які   висвітлювалися під час заходів стосувалися прав людини, механізмів їх захисту,  у тому числі  завдяки системі БПД,  проєкту з відновного правосуддя для неповнолітніх, домашнього насильства, булінгу, земельних прав, соціального захисту, захисту прав ВПО, військовослужбовців  та інших  державних гарантій для громадян.

З виступу директорки Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Людмили Бубир  журналісти дізналися про особливості роботи місцевого центру в умовах воєнного стану.

Заходи подібного комунікативного формату проводяться на Полтавщині постійно і мають на меті ознайомити громадян про правові можливості системи БПД, спонукати до правових традицій щодо вирішення спірних питань у правовий спосіб, до позитивного іміджу права і  дають можливості  налагодження ефективних партнерських зв’язків, задля проведення спільних комунікативних заходів. Учасники зібрання спілкувалися у форматі жвавого діалогу, обговорювали ідеї та подальші інструменти для їх реалізації,  можливості проведення спільних комунікативних заходів, спрямованих на підвищення рівня правової освіти та інформування про вирішення життєвих ситуацій у правовий спосіб.