назад

Щорічно з 25 листопада до 10 грудня проводиться міжнародна акція «16 днів проти насильства» з метою привернення уваги до проблем подолання насильства в сім’ях, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок.

З цієї нагоди, головний юрист сектору «Снятинське бюро правої допомоги» Святослав Лепчук 1 грудня для працівників бібліотеки-філії села Вовчківці та його жителів провів правопросвітницький захід на тему: «Протидія домашньому насильству».

Під час заходу юрист розповів прикарпатцям, що домашнє насильство може проявлятись у застосуванні фізичної сили, вчиненні психологічного тиску, обмеженні в доступі до матеріальних благ, а також примушуванні до вчинення дій сексуального характеру. При цьому, акти домашнього насильства можуть виникати не лише між членами сім’ї, а й між особами, що не є родичами, але проживають разом і ведуть спільне господарство.

«Особи, які постраждали від домашнього насильства, можуть отримати безоплатну правову допомогу, звернувшись до системи БПД», – наголосив юрист.

Також, в межах щорічної Міжнародної акції «16 днів проти насильства» 2 грудня Марта Фучко, головний юрист сектору «Коломийське бюро правової допомоги» спільно з  представниками Управління соціальної політики Коломийської міської ради, служби у справах дітей,  Єдиного центру надання реабілітаційних та соціальних послуг м. Коломия та ювенальної превенції Коломийського відділу поліції провели засідання круглого столу на тему: «Протидія домашньому насиллю» для внутрішньо переміщених осіб.

«Відповідно до статті 21 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» постраждала особа має право дієвий, ефективний та невідкладний захист в усіх випадках домашнього насильства та отримання вичерпної інформації про свої права і соціальні послуги, медичну, психологічну допомогу. Також постраждала особа має право на відшкодування кривдником завданих матеріальних збитків і шкоди, заподіяної фізичному та психічному здоров’ю у випадках визначених законом», – наголосила Марта Фучко.

Сьогодні важливо привернути увагу суспільства до проблем подолання насильства в сім’ї, жорстокого поводження з дітьми. Під час засідання відбулось активне обговорення Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», особливості кримінальної відповідальності за злочини, пов’язані з домашнім насильством, обмежувальні заходи щодо кривдників, які вчинили домашнє насильство.

«Для того, щоб отримати безоплатну вторинну правову допомогу, постраждалій особі від домашнього насильства необхідно звернутися до центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги із заявою та документами, що підтверджують належність постраждалих осіб до суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу. Такими документами можуть бути, зокрема: витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, у якому міститься інформація про вчинення злочину, пов’язаного з насильством або талон-повідомлення про вчинення кримінального правопорушення, пов’язаного з насильством, або копія протоколу про вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення та інші», – роз’яснила фахівчиня системи БПД.

Також,  завідувачка сектору «Верховинське бюро правової допомоги» Ірина Кікінчук взяла участь у засіданні круглого столу у рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» на базі Івано-Франківького обласного центру соціально-психологічної допомоги, який розташований у селищі Верховина.

Організаторами круглого столу стали Всеукраїнська благодійна організація Конвіктус Україна» спільно з Івано-Франківським обласним центром соціально-психологічної допомоги в межах проєкту «Забезпечення кейс-менеджменту гендерно-зумовленого насильства та програми порятунку життя для підтримки відновлення потерпілих від насилля» за підтримки Міжнародного медичного корпусу. Ірина Кікінчук, як представник безоплатної правової допомоги, розповіла присутнім про систему правової допомоги, яка працює для того, щоб кожна людина змогла захистити свої права. Особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі мають право отримати безоплатну вторинну правову допомогу.