назад

Комунікація системи БПД Полтавщини в умовах воєнного стану

Умови воєнного стану в Україні змінили життя кожного українця. Хтось  був змушений виїхати з зони бойових дій, хтось виїхав за кордон, хтось втратив  родину,  хтось майно, хтось роботу.… Але незламні українці продовжують щоденно працювати на нашу спільну ПЕРЕМОГУ!

Не виключення є і фахівці системи БПД Полтавщини, які з першого дня повномасштабного вторгнення продовжували працювати спочатку в онлайн режимі, але  продовжували надавати правову допомогу  громадянам у телефонному режимі, а потім  вже повернулися до роботи  у звичному режимі.

2022 рік – став роком викликів, як для всієї країни, так і для системи БПД Полтавщини. Але юристи Регіонального, місцевих центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги  Полтавської області швидко адаптувалися  до нових викликів та адаптувалися до роботи в режимі воєнного стану, задля забезпечення громадян регіону безоплатною правовою допомогою.

В умовах повномасштабної війни російської федерації проти України наші захисники мужньо боронять нашу державу,   наші кордони та нашу свободу, але в той же час самі захисники та їх родини зараз саме як ніколи  потребують підтримки держави.  Тому наразі одним із пріоритетів системи безоплатної правової допомоги  Полтавщини є захист прав військовослужбовців Збройних Сил України.

У активній комунікації з Полтавським зональним відділом Військової служби правопорядку, фахівці системи БПД області провели низку заходів для військовослужбовців області.  Такі заходи проводилися  для працівників Полтавського зонального відділу Військової служби правопорядку,  на базі місць дислокації військовослужбовців, військових госпіталів.   І все це для того, щоб Захисники могли отримати  юридичну допомогу у максимально зручному для них режимі.

Під час заходів фахівці системи БПД Полтавщини розповідали про можливості системи безоплатної правової допомоги для захисників,  про те, які послуги можуть отримати військовослужбовці звернувшись до бюро правової допомоги, поінформували про те, що таке безоплатна первинна та вторинна правова допомога, у чому вона полягає та хто має право на її отримання. Також розповіли про правопросвітницьку роботу системи БПД, як вона здійснюється, як  та куди можна звернутися за отриманням безоплатної правової допомоги в області.  Також військовослужбовців поінформували  про питання, які найчастіше хвилюють захисників та як вони вирішуються на практиці завдяки системі безоплатної правової допомоги.

Лише з початку роботу до юристів системи БПД Полтавщини звернулося  майже 2 000  осіб з числа  військовослужбовців, ветеранів війни та учасників АТО за отриманням первинної правової допомоги у вигляді правових консультацій та правової інформації.

Через початок повномаштабного вторгення рф, фахівцям системи надання безоплатної правової допомоги довелось дуже швидко переформатувати правопросвітницьку роботу. Головною метою було дотримання принципу безпеки та доступності правової інформації. Так як, з початком повномасштабного вторгнення рф на територію України, Полтавщина стала другою домівкою для внутрішньо переміщених осіб. Тож перед системою безоплатної правової допомоги регіону постало завдання інформувати громадян про їх права та обов’язки доступною мовою.

Не зважаючи на обумовлені війною перешкоди створено низку консультаційних пунктів у місцях компактного проживання ВПО, де кожен міг отримати не тільки правову консультацію, а й моральну підтримку.

Завдяки налагодженій  комунікації з  Відокремленим підрозділом громадської організації “Об’єднання переселенців “Спільна справа ” у місті Полтава та Гуманітарним штабом Гірської міської ВЦА Сєвєродонецького району Луганської області в м. Полтава, громадяни, які змушені були покинути рідні домівки, відвідуючи вище зазначені хаби  мають можливість отримувати не лише гуманітарну допомогу, а також юридичну допомогу та підтримку.  На базі цих гуманітарних хабів проводяться правопросвітницькі заходи та працює консультаційний пункт безоплатної правової допомоги, де кожен бажаючий може отримати правову допомогу абсолютно безкоштовно. Така взаємодія між системою безоплатної правової допомоги в особі Полтавського бюро правової допомоги № 3 та гуманітарними партнерами, є плідною, та надає нашим громадянам можливість відчути себе потрібними, почутими та захищеними з боку держави.

Питання протидії домашньому насильству завжди залишається у полі зору фахівців системи БПД Полтавщини.  Кременчуцький місцевий центр з надання БВПД проводиться активну роботу у напрямку запобігання та протидії домашньому насильству. На належному рівні організований даний напрямок у Кременчуцькій територіальній громаді. Зокрема щодо налагодження взаємодії  суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству. Систематично проводяться заходи щодо запобігання домашньому насильству  за участю суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.

Департаментом у справах сімей та дітей Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області спільно із Кременчуцьким міським центром соціальних служб, службою у справах дітей Автозаводської районної адміністрації Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області, відділом безоплатної правової допомоги Кременчуцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та Батальйоном патрульної поліції в місті Кременчук Управління патрульної поліції Полтавській області були проведені інформаційно-роз’яснювальні заходи для внутрішньо переміщених осіб у пунктах тимчасового розміщення для людей на території Кременчуцької міської територіальної громади.

Під час заходів 250 внутрішньо переміщених осіб були проінформовані про наявні соціальні послуги в громаді під час вчинення домашнього насильства та потрапляння сімей в складні життєві обставини. Усім присутнім було наголошено на збільшенні ризиків потрапляння у ситуацію торгівлі людьми в умовах війни та проінформовано про шляхи запобігання цьому негативному явищу. Було розповсюджено понад 500 буклетів та роздаткових матеріалів поліграфічної продукції із зазначенням контактної інформації усіх суб’єктів взаємодії у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі.

Попри всі зміни, які війна внесла у нашу роботу, система працює для кожного громадянина, який потребує допомоги. Адже найголовнішою місією системи безоплатної правової допомоги є захист прав людини!