назад
23.03.18

Кропивницькі школярі дізналися як отримати ID-картки

0622 березня 2018 року, в рамках реалізації загальнонаціонального правопросвітницького проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!», фахівчині відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Кропивницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олена Морозова та Катерина Полоз провели правопросвітницький захід для школярів загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 32 міста Кропивницького.
У просвітницькій лекції взяли участь учні 7-х класів навчального закладу. Полоз Катерина, головний спеціаліст відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги розповіла про можливість отримати безоплатну правову допомогу, про кримінальну та адміністративну відповідальність та основні аспекти правопросвітницького проекту « Я МАЮ ПРАВО!»
 
07
 
Також представники Кропивницького місцевого центру з надання БВПД пояснили школярам як отримати паспорт громадянина України нового зразка.
 
Олена Морозова роз’яснила учням, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 25.03.2015 № 302 “Про затвердження зразка бланка, технічного опису та Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, знищення паспорта громадянина України”, паспорт громадянина України нового зразка – це є ID-картка, основний документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України.
Фахівчиня повідомила, що:
– паспорт оформлюється з використанням бланка єдиного зразка – з безконтактним електронним носієм;
– кожен громадянин України, який досяг 14-річного віку, зобов’язаний отримати паспорт громадянина України;
– паспорт громадянина України оформляється особам, які не досягли 18-річного віку, на 4 роки, а особам, які досягли 18-річного віку, – на кожні 10 років;
– для отримання паспорта потрібно додати: оригінал свідоцтва про народження заявника; довідку про присвоєння РНОКПП (ідентифікаційний код) заявника або повідомлення про відмову від його прийняття – у разі наявності такого документа; оригінали паспортів громадянина України батьків / або одного із них; довідку про реєстрацію місця проживання/перебування; довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи заявника / для внутрішньо переміщених осіб;
– паспорт громадянина України, що оформляється вперше (безкоштовний), видається не пізніше, ніж через 20 робочих днів з дня оформлення на його отримання;
– відповідальність за порушення міграційного законодавства України передбачена статтею 197 Кодексу України про адміністративні правопорушення: «Проживання громадян, зобов’язаних мати паспорт, без паспорта або за недійсним паспортом, проживання без реєстрації – тягне за собою попередження або накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».
До Кропивницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна звернутись за адресою: м. Кропивницький, вул. Архітектора Паученка (Дворцова), 64/53, тел. (095) 87-662-33, (0522) 32-08-24.
Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.