назад

Круглий стіл на Сумщині: про практику забезпечення надання БПД дітям

Центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги забезпечують надання всім дітям усіх видів правових послуг відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Зокрема, реалізація гарантованого права дітей на БПД для тих, хто вчинили кримінальне правопорушення та стали свідками або постраждали від кримінальних правопорушень.

Тож, у рамках круглого столу сьогодні керівництво Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області за участі представників Сумської обласної прокуратури, Сумської окружної прокуратури та  Окружної прокуратури м. Суми, обговорили актуальні проблемні питання при забезпеченні захисту прав та надання безоплатної вторинної правової допомоги неповнолітнім.

Безоплатна правова допомога надається як дітям, які перебувають у конфлікті з законом, так і дітям у контакті з законом. За результатами моніторингу, проведеного Координаційним центром з надання правової допомоги, стану забезпечення надання правової допомоги дітям упродовж 2022 року у комплексній інформаційно-аналітичній системі забезпечення надання безоплатної правової допомоги зареєстровано 2410 звернень про надання БПД дітям”,  – наголосила на початку зустрічі директорка Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко.

Під час круглого столу виділили наступні проблеми реалізації права дітей на БПД, найчастіше останні виникають коли:

  • законні представники дітей підозрюються або обвинувачуються у вчиненні злочинів проти них; 
  • якщо дії чи інтереси законного представника, або особи, яка його замінює суперечать інтересам дитини; 
  • мають місце бездіяльність/неналежне виконання обов’язків законними представниками, призначеними з числа посадових осіб органів опіки та піклування, установ і організацій, під опікою та піклуванням яких перебувають діти. 

Діти можуть самостійно звернутися по правову консультацію, однак інші питання доведеться вирішувати через законного представника – одного з батьків чи опікуна.

“Водночас, існують випадки, коли законний представник дитини, або особа, яка його замінює, особисто не звертається до місцевого центру з надання БВПД з письмовим зверненням про надання БПД дитині”, – розповідає заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Валентини Волобуєвої.

Окрім того, була наведена та проаналізована обласна статистика звернень, що надійшли протягом 2021-2022 років та січня-лютого 2023 року до центрів з надання БВПД  від законних представників дітей про надання БВПД дітям, які  є постраждалими або свідками у кримінальних провадженнях.

“Майже половина випадків, коли законний представник дитини, або особа, яка його замінює, самостійно звернулася до центру з питанням надання дитині БВПД без рекомендації служби у справах дітей служби, закладів освіти, органів прокуратури чи органів досудового розслідування”, – зазначила директорка Регіонального центру Олена Демченко.

Обговорення круглого столу  стосувалось, також стану співпраці з органами досудового слідства, прокуратури щодо забезпечення надання БВПД неповнолітнім та взаємодії центрів з органами досудового розслідування слідства, органами прокуратури в частині залучення захисника неповнолітнім, які постраждали або є свідками у кримінальному провадженні.

За результатами круглого столу були підтримані пропозиції щодо:

  • проведення спільних заходів за участі представників прокуратури для фахівців системи БПД Сумщини та адвокатів, які співпрацюють з системою БПД на рівні регіону;
  • проведення спільної інформаційної кампанії по інформуванню громадян.