назад

Світовий досвід та національна практика: миколаївські студенти дізналися про відновне правосуддя

Світовий досвід та національна практика застосування відновного підходу в правосудді – таку тему обговорили юристи системи безоплатної правової допомоги зі студентами-правниками Чорноморського національного університету імені Петра Могили.

Одна з головних відмінностей відновного підходу є залучення до обговорення всіх сторін правопорушення та прийняття рішення як можна виправити наслідки того, що сталося, і запобігти повторенню подібного в майбутньому.

Слід зауважити, що підходи у відновному правосудді різних країн світу мають свої відмінності, однак всі вони мають спільні принципи, а саме:

  • відшкодування заподіяної шкоди потерпілим особам;
  • прийняття правопорушником почуття відповідальності за свій вчинок;
  • самовизначення сторін;
  • залучення громади до вирішення конфлікту за умови активної участі сторін у процесі відновлення порушених стосунків.

«Сьогодні в світі використовують різні моделі відновного правосуддя, до прикладу в Новій Зеландії практикують застосування сімейних конференцій. Однак найбільш поширеним є застосування процедури медіації, зокрема такий підхід застосовується у пілотному проєкті з відновного правосуддя для неповнолітніх, що наразі реалізовується в Україні», – відзначила директорка Регіонального центру з надання БВПД у Кіровоградській та Миколаївській областях Наталія Гнатуша.

На прикладах реальних кейсів учасники дізналися як проходить пілотування проєкту, зокрема детально розглянути етапи реалізації програми відновлення. Серед ключових етапів є саме застосування інструменту медіації. Завдання медіатора налагодити діалог між сторонами та допомогти їм досягти порозуміння, врахувавши потреби всіх учасників медіації. При цьому успіх медіації залежить від включення в роботу та замотивованості всіх учасників процесу.

«Для кожної зі сторін правопорушення, як для потерпілої, так і порушника – медіація є необхідною для розуміння ситуації, що відбулась, для відновлення відчуття захищеності та безпеки, повернення до звичайного життя», – зауважила Н. Гнатуша.

Зазначимо, що від початку пілотування проєкту на Миколаївщині та Кіровоградщині 23 підлітки вже отримали можливість виправити ситуацію, що сталася у зв’язку з вчиненням злочину, та розпочати нове життя

Довідково. Пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» впроваджується Міністерством юстиції України, Офісом Генерального прокурора на базі системи надання безоплатної правової допомоги за підтримки Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх та Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

Програма відновлення для неповнолітніх може бути застосована у разі:

  • наявності потерпілої сторони — фізичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди;
  • вчинення неповнолітнім вперше кримінального проступку або нетяжкого злочину;
  • визнання неповнолітнім факту вчинення кримінального правопорушення;
  • згоди неповнолітнього і потерпілого на участь у Програмі відновлення.