назад

Круглий стіл на Сумщині: синергія зусиль у напрямку вирішення проблем ВПО

Війна вплинула  на всіх українців. Хтось пішов захищати незалежність, хтось був змушений покинути домівки, рятуючись від війни. За 2022 рік більше 10 тисяч звернень  надійшло на єдиний номер контактного центру системи БПД 0 800 213 103 від внутрішньо переміщених осіб та осіб, які перемістились з території адміністративно-територіальних одиниць, на яких проводяться бойові дії без отримання статусу ВПО. 

У приміщенні конференц-зали ГО “Сумське громадське коло” за участі директора Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олени Демченко та представників ряду громадських організацій Сумщини відбулася зустріч, на якій обговорили стратегічні плани та напрями роботи, щодо проблематики питань, пов’язаних із внутрішньо переміщеними особами.

“Фахівці центрів та секторів бюро правової допомоги Сумщини, на постійній основі співпрацюють з представниками територіальних громад. Завдяки цьому вектору співпраці, ми маємо можливість не лише визначити більш чітку мапу правових потреб області, але й оперативно реагувати на запити громад щодо надання тої чи іншої інформації, консультативної підтримки тощо”, – акцентувала під час виступу Олена Демченко.

Також очільниця нагадала, що внутрішньо переміщені особи – одна із категорій, що мають право на безоплатну правову допомогу.

У системі безоплатної правової допомоги подбали, щоб правову допомогу клієнти могли отримати не лише безпосередньо у секторі бюро правової допомоги. Для зручності клієнтів працює контакт-центр за номером 0 800 213 103, правову допомогу можна отримати онлайн, юристи організовують виїзні консультування. Зокрема, багато консультаційних пунктів створено у місцях компактного проживання внутрішньо переміщених осіб, а також на базі установ та організацій, які допомагають переселенцям. 

З 2019 року Регіональний центр співпрацює із громадської організацією “Сумське громадське коло”. Зараз же спільні зусилля зосереджені у напрямку територіальних громад прикордоння, що страждають від постійних обстрілів зі сторони рф, а також громадян, які перемістилися із тимчасово окупованих ворогом територій. 

У рамках зустрічі були присутні представники таких громадських організацій як: БФ “Карітас Суми”, Центру соціальних досліджень  СумДУ, ГО “Інтелект Сумщини”, БФ “Право на захист”, ГО “Калинове гроно” і не тільки.

Усі присутні мали змогу висловити свої пропозиції щодо вище згаданої тематики. У контексті означених питань та пріоритетних напрямів роботи експертами було запропоновано скласти чіткий перелік дій, покликаний консолідувати зусилля сторін.

На завершення зустрічі учасники круглого столу узгодили спільний план подальших дій.

Як отримати безоплатну правову допомогу

  • Отримати усну консультацію з вашого правового питання можна у контакт-центрі системи БПД за номером: 0 800 213 103
  • Якщо вам зручно отримати правову допомогу письмово, напишіть у телеграм-бот: https://t.me/LegalAidUkraineBot
  • Або завітайте до найближчого з наших бюро: https://bit.ly/bpd_buro
  • Готові правові консультації можна переглянути на довідково-інформаційній платформі правових консультацій WikiLegalAid.

Тут зібрані посилання усі сервіси доступу системи безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua