назад

Правопросвітництво на Буковині в умовах воєнного стану: головний акцент на ВПО

Від початку повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну Чернівецька область прийняла понад 100 тисяч вимушених переселенців із різних регіонів нашої держави. Чимало з них потребували не лише матеріальної, моральної чи психологічної підтримки, але й – правової допомоги. Тому система БПД на Буковині у 2022 році передусім акцентувала увагу на проведенні правопросвітницьких заходів саме для ВПО.

Так, із понад 500 правопросвітницьких заходів, які відбулися в Чернівецькій області у 2022 році, майже третину відвідали громадяни, котрі переїхали з регіонів, де відбувалися бойові дії. Юристи місцевих центрів та бюро правової допомоги проводили для них заходи як безпосередньо в приміщеннях центрів/бюро, так і у виїзних консультаційних пунктах, місцях видачі гуманітарної допомоги, розміщення та реєстрації вимушених переселенців тощо.

Приміром прихистком для багатьох людей, які перемістилися з територій ведення бойових дій, став Вижницький фаховий коледж мистецтв та дизайну імені Василя Шкрібляка. Тут вони мали змогу не лише проживати, але й отримувати підтримку та психологічне розвантаження під час спільного плетіння маскувальних сіток. А фахівці Вижницького місцевого центру з надання БВПД розповідали внутрішньо переміщеним особам про їхні права та соціальні гарантії від держави.

Часто правопросвітницькі заходи організовували разом із партнерами системи БПД. Так, на Кельменеччині поруч із юристами місцевого центру з надання БВПД із переселенцями працювали фахівці Кельменецького селищного центру соціальних служб та служби у справах дітей, які надавали психологічну допомогу та підтримку дітям.

А фахівці Чернівецького місцевого центру з надання БВПД провели низку спільних правопросвітницьких заходів для ВПО із благодійним фондом «Горєніє», де йшлося про житлові програми, які діють для вимушених переселенців, іпотеку та тимчасове житло, а також про те, як отримати безоплатну правову допомогу від держави.

Не оминули торік увагою фахівці системи БПД на Буковині й дітей-переселенців. Правопросвітницькі заходи для наймолодших переважно стосувалися тем захисту прав дитини, запобігання проявам булінгу та насильства, реалізації програми відновного правосуддя для неповнолітніх, права дітей на безоплатну правову допомогу.

Топ-5 тем правопросвітництва для ВПО на Буковині у 2022 році:
– як отримати статус внутрішньо переміщеної особи,
– пільги та гарантії ВПО: отримання грошових виплат і соціальної допомоги від держави та міжнародних організацій;
– який порядок перетину державного кордону в умовах воєнного стану;
– порядок отримання компенсації за зруйноване житло та інше майно;
– як відновити втрачені документи.