назад

Тепер маю за мету поширити якомога більше інформації про програму відновного правосуддя для неповнолітніх – так підсумував свої враження один з учасників круглого столу, керівник служби у справах дітей Тернопільщини Ростислав Дрозд.

Круглий стіл «Реалізація пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення на Тернопільщині», що відбувся у Регіональному центрі, обєднав в обговоренні адвокатів, медіаторів, фахівців системи та органів влади.

Ірина Хондогій, директор Регіонального центру, розповіла про реалізацію проекту та наголосила на важливості розповсюдження інформації про нього.

Продовжуючи слова керівника, менеджер з якості центру Віталій Сольський нагадав учасникам заходу про процедуру впровадження проекту у конкретних кримінальних провадженнях.

Долучилися до обговорення і адвокати-медіатори Тетяна Середзінська та Яна Оскоріп, які поділились власним досвідом проведення медіації.

Важливо розуміти, що ключовою метою медіації є не уникнення відповідальності, а примирення та взаєморозуміння сторін – говорить Яна Оскоріп.

Учасники круглого столу домовились про подальшу співпрацю з службою у справах дітей у різних напрямках, зокрема:

  • – поширення інформації про програму в установах, що працюють з дітьми;
  • – обмін інформаційними матеріалами на власних інформаційних ресурсах (соціальні мережі та сайти);
  • – організація спільних просвітницьких заходів для осіб, що знаходяться в «групі ризику» вчинення кримінальних правопорушень. А саме з такими категоріями неповнолітніх часто працюють служби у справах дітей.

Такі заходи важливі для підвищення рівня взаємодії між ключовими учасниками проекту, і для обміну освідом, і для залучення додаткових ресурсів до реалізації проекту. Кожен успішний випадок реалізації проекту – це вже велике досягнення, адже за ним стоїть доля людини – підсумувала Ірина Хондогій.