назад

Широке партнерство  – більше можливостей для підвищення правової грамотності громадян

Керівництво Ужгородського місцевого центру з надання БВПД  у новому році продовжує роботу з розширення партнерства з органами місцевої влади та територіальними громадами. Адже така ефективна співпраця дає більше можливостей для покращення доступу до безоплатної первинної та вторинної правової допомоги місцевих мешканців, підвищенню їхньої правової грамотності та захисту порушених прав.

На початку 2022 року директор Ужгородського місцевого центру Михайло Давиденко  провів зустріч із керівником районної державної адміністрації Радіоном Кіштулинцем та   народним депутатом України від Закарпаття Михайлом Лабою. У межах зустрічі йшлося про активізацію роботи у сфері правопросвітництва, проведення спільних заходів з інформування населення щодо змін у законодавстві, проведення земельної реформи, у тому числі і в рамках реалізації програми «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство». М.Давиденко зазначив, що консолідація зусиль місцевих центрів, бюро правової допомоги та державних органів влади і місцевого самоврядування – це важливий крок до надання якісної, швидкої та необхідної безоплатної первинної і вторинної правової допомоги незахищеним верствам населення та представникам національних меншин краю.

17 січня між Ужгородським місцевим центром з надання БВПД та Ужгородською РДА було підписано Меморандум, який має на меті консолідацію зусиль сторін, спрямованих на реалізацію права на безоплатну правову допомогу, зокрема – надання кваліфікованої юридичної допомоги жителям Ужгородщини.

Серед основних напрямів співпраці, визначених меморандумом, – ·забезпечення принципу доступності безоплатної правової допомоги; · налагодження механізмів співпраці; · сприяння у залученні до співпраці інших організацій з метою розширення на території обслуговування Центру мережі організацій з надання безоплатної правової допомоги; · проведення круглих столів із залученням представників громадськості для вирішення питань, пов’язаних з функціонуванням системи безоплатної правової допомоги; · надання організаційної допомоги у проведенні круглих столів, засідань; · спільне просування ініціатив щодо змін та вдосконалення законодавства стосовно надання безоплатної правової допомоги тощо. Учасники зустрічі обговорили питання активізації роботи у сфері правопросвітництва, проведення спільних заходів з інформування населення щодо змін у законодавстві, проведення земельної реформи, у тому числі і в рамках реалізації програми «Сприяння приватних інвестицій у сільське господарство».

Активну роботу  Ужгородський місцевий центр проводить і щодо налагодження партнерства з територіальними громадами. У 2021 році укладено про співпрацю з трьома  місцевими громадами:  Великоберезнянською селищною радою, Холмківською та Великодобронська ТГ. Сподіваємось, цьогоріч таких меморандумів буде укладено ще більше. Що дасть можливість покращити доступ до безоплатної правової допомоги для цілої низки соціально незахищених категорій громадян, таких як: малозабезпечені особи, учасники бойових дій, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, біженці, ВПО, особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, власники земельних ділянок, які проживають у сільській місцевості та інші (ст.14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу»). Усім цим незахищеним категоріям осіб надаються послуги юристів і адвокатів для представництва їх інтересів у цивільних та адміністративних справах, а також потерпілим у кримінальних провадженнях, якщо вони належать до відповідних категорій, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, як це визначено ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

Якщо вам потрібна правова консультація з будь яких питань, ви можете: зателефонувати за єдиним контакт-номером системи БПД 0800213103, або звернутися до найближчих місцевих центрів та бюро.