назад

В Одеському міському центрі зайнятості провели онлайн-семінар на тему захисту прав потерпілих від домашнього насильства

Фахівчиня Одеського бюро правової допомоги провела онлайн-семінар з протидії домашньому насильству для осіб, які зареєстровані в Одеського міського центру зайнятості.

Під час заходу юристка бюро Катерина Булаткіна проінформувала учасників семінару про те, що таке поняття домашнього насильства та його види, як реагувати на випадки домашнього насильства, яка відповідальність настає за його вчинення, про установи та організації, які надають допомогу потерпілим від домашнього насильства, який порядок надання безоплатної правової допомоги потерпілим від домашнього насильства.

Насильство має безліч проявів. Воно не тільки носить фізичний характер, але й може бути моральним, психологічним, економічним та сексуальним. Та яким би воно не було, це явище завдає шкоди особі, яка його зазнає. Як правило, від домашнього насильства, найчастіше страждають жінки та діти», – наголосила Катерина Булаткіна.

Особливу увагу присутніх юристка звернула на право потерпілих від домашнього насильства на безоплатну вторинну правову допомогу. Як зазначила юристка, в 2021 році до Одеського місцевого центру з надання БВПД звернулись більше 90 осіб, які мали такий статус.

Ключові питання, з якими звертаються особи, які постраждали від домашнього насильства, за правовою допомогою переважно стосуються видачі обмежувального припису щодо кривдника, розірвання шлюбу та стягнення аліментів на утримання дитини, визначення місця проживання дитини, позбавлення батьківських прав, поділ спільного сумісного майна.

Довідково. 7 січня 2018 року набрав чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», яким було внесено зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Право на всі види правових послуг отримали особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, зокрема на складання процесуальних документів до суду та представництво інтересів в суді.

Куди можна звернутися за допомогою у разі вчинення домашнього насильства:

  • зателефонувати в поліцію 102;
  • зателефонувати на «гарячу лінію» з попередження домашнього насильства 15-47;
  • зателефонувати на Єдиний телефонний номер системи БПД 0 800 213 103;
  • звернутися в центр соціальних служб (за місцем проживання);
  • зателефонувати на національну “гарячу лінію” з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації 0 800 500 335 або 116-123 (короткий номер із мобільного);
  • національна дитяча “гаряча лінія” 0 800 500 225 або 116-111 (для дзвінків із мобільного).