назад

Про процедуру медіації розповіли підобліковим пробації Лановеччини

Під час роботи консультаційного пункту у приміщенні Кременецького районного сектору пробації працівники Лановецького бюро правової допомоги розповіли підобліковим про можливості застосування альтернативного способу вирішення спору. Адже застосовувати медіацію можна не лише у кримінальних справах, але і у сімейних, трудових та інших спорах.

16 листопада 2021 року прийняли Закон України «Про медіацію». Що стосується часових меж застосування медіації, то процедура застосовується до звернення до суду із позовом, також замість звернення до суду, окрім того, проведення процедури медіації можливе під час судового розгляду справи та на стадії виконання судового рішення.

Основними перевагами процесу медіації для її учасників є: економія часу для вирішення конфлікту; зниження вартості процесу вирішення спору;
можливість впливу на результат; те, що процедура медіації є конфіденційною; обставини, які сприяють збереженню або відновленню ділових відносин з партнерами; перспективи запобігти виникненню подібних конфліктів у майбутньому;та у випадку успішної медіації запорука виконання рішення.

Основними принципами проведення процедури медіації є: добровільність участі у процесі; конфіденційність процесу; щирість намірів щодо вирішення конфлікту; неупередженість посередника (медіатора); правомочність сторін процесу та неформальність та гнучкість процедури медіації.

Наразі доступ до медіації можна отримати звернувшись до системи безоплатної правової допомоги, звернувшись до Української академії медіації, а також, шляхом обрання самостійно медіатора, скориставшись Реєстром медіаторів.