назад

Лекція-бесіда для учнів старших класів про відповідальність неповнолітніх за вчинені правопорушення

лекція бесіда29 листопада 2018 року спеціалістами Маньківського бюро правової допомоги  проведеню лекцію-бесіду для учнів 7-9 класів Потаської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів на тему «Відповідальність неповнолітніх за вчинені правопорушення та обсяг прав, яких набуває дитина в 14 років».

Школярів поінформовано про те, що не зважаючи на те, що особа до 18 років є неповнолітньою, закон наділяє її певним об’ємом прав. Ряд прав у дитини виникає від народження. Зі збільшенням віку дитини збільшується і об’єм прав. Радикально змінюється правовий статус дитини з 14 років. З настанням цього віку, дитина має право на:

  • самостійне звернення до суду за захистом своїх прав;
  • отримання інформації щодо свого усиновлення;
  • самостійне розпорядження власними доходами: стипендією, заробітною платою, іншими доходами;
  • брати участь в розпорядженні аліментами, які сплачуються на її утримання;
  • самостійно укладати договори банківського вкладу;
  • вибір місця свого проживання;
  • працювати за згодою батьків у вільний від навчання час для виконання легкої роботи;
  • керувати велосипедом при русі на дорозі, навчатись водінню мотоциклом, мопедом.

Поряд з правами неповнолітні мають певний ряд обов’язків, а також самостійно можуть відповідати за свої вчинки.

З учнями обговорено питання відповідальності неповнолітніх за вчинення адміністративних правопорушень та злочинів, а також відбування покарань неповнолітніми. Розглядалися деякі статті Кодексу України про адміністративні правопорушення, зокрема, щодо жорстокого поводження з тваринами, порушення правил дорожнього руху пішоходами, поширювання неправдивих чуток, куріння тютюнових виробів у заборонених місцях, розпивання алкогольних та слабоалкогольних напоїв у заборонених місцях, завідомо неправдивий виклик спеціальних служб, хуліганство. Дітям було наголошено про те, що за вчинення хуліганських дій в Україні існує як адміністративна, так і кримінальна відповідальність.