назад

Людям похилого віку та особам з інвалідністю розповіли, як змінилося законодавство в умовах воєнного стану

Юристки Старокостянтинівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги відвідали підопічних Самчиківського й Базалійського будинків-інтернатів для людей похилого віку та осіб з інвалідністю. Розповідали про зміни в законодавстві, зумовлені воєнним станом, та пояснювали, як отримати безоплатні соціальні та медичні послуги.

На території обслуговування Старокостянтинівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги розташовано три спеціалізованих заклади для людей похилого віку та осіб з інвалідністю, у яких щоквартально працівники місцевого центру консультують громадян. Минулого тижня юристки системи безоплатної правової допомоги Оксана Біла та Оксана Балясна навідалися до мешканців Самчиківського й Базалійського будинків-інтернатів.

Під час візитів поінформували підопічних цих закладів про останні зміни в законодавстві, які внесли через запровадження воєнного стану. А відтак відповіли на запитання аудиторії щодо отримання безоплатних послуг у сферах соціально-побутового та медичного обслуговування, особливостей пенсійного забезпечення, а також порядку оформлення спадкових прав, умов перерахунку пенсій тощо.

«В умовах воєнного стану законодавець ухвалив низку нормативно-правових  актів, які вплинули на правове становище людей похилого віку та осіб з інвалідністю. З огляду на це виникла потреба роз’яснити зазначеним категоріям людей, як саме нововведення вплинули на їхні права. Для цього ми й організували виїзні консультаційні пункти в будинки-інтернати», – зазначила юристка Старокостянтинівського місцевого центру з надання БВПД Оксана Балясна.

Під час зустрічей з фахівчинями місцевого центру мешканці будинків-інтернатів дізналися, що до законодавства про соціальний захист осіб з інвалідністю в Україні належить Закон України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні», а також інші документи, ухвалені відповідно до цього Закону.

Допомога держави людям з інвалідністю полягає в грошових виплатах (пенсія, допомога, одноразові виплати), забезпеченні медикаментами, технічними й іншими засобами, послугах медичної, соціальної, трудової та професійної реабілітації, побутовому та торговельному обслуговуванні.

«Якщо така особа має право на одну і ту ж пільгу за кількома нормативно-правовими актами, пільга надається тільки по одному з них на вибір (незалежно від підстави для встановлення пільги). Важливо, що особа може відмовитися від тієї чи іншої соціальної допомоги, якщо вона не відповідає її потребам, та отримати від держави грошову компенсацію вартості цього виду соціальної допомоги», – пояснила юристка Оксана Біла.

Захисту, підтримки та допомоги потребують і літні люди. Згідно з законодавством держава гарантує кожному ветерану праці та громадянину похилого віку належний рівень життя, задоволення життєвих потреб, надання різних видів допомоги. Серед гарантованих державою прав є і право на безоплатну правову допомогу.