назад

У Рівному внутрішньо переміщені особи детальніше познайомились з системою БПД

У Рівненському міському центрі зайнятості відбулась інтеграційна зустріч для внутрішньо переміщених осіб. До заходу, окрім фахівців служби зайнятості, також долучились представники системи БПД Рівненщини, місцевого осередку Української Гельсінської спілки, департаменту соцзахисту Рівного а також очільник обласного краєзнавчого музею та регіональний представник Уповноваженого ВРУ з прав людини в Рівненській області. Тож, внутрішньо переміщені особи мали можливість отримати багато цікавої та актуальної інформації від представників різних організацій, зокрема, і щодо питань правового захисту.

Наразі, в області мешкає понад 40 тисяч внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Люди, яких війна змусила покинути свій дім, нерідко, внаслідок переїзду втратили і роботу. Відтак, вони часто звертаються до центрів зайнятості в пошуках актуальних пропозицій на ринку праці. Питання трудового законодавства в умовах воєнного стану – одні з найбільш поширених серед внутрішньо переміщених осіб. Тому юристи системи безоплатної правової допомоги систематично відвідують подібні заходи для ВПО, аби доносити для них важливу інформацію.

« Внутрішньо переміщені особи є однією з категорій громадян, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Себто, для ВПО ми можемо надати юриста чи адвоката, який буде представляти їх інтереси в судах. Адже, насьогодні у внутрішньо переміщених осіб виникають проблеми, вирішувати які доводиться саме в судах. Разом з тим, наші фахівці постійно проводять тематичні правопросвітницькі заходи та надають правові консультації і роз’яснення з найпоширеніших питань, які турбують ВПО»,- розповів начальник відділу організації надання БВПД Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Олександр Кузик.

Разом з тим, Олександр Кузик розповів присутнім загальну інформацію про систему безоплатної правової допомоги, шляхи захисту конституційних прав громадян, механізмів звернення до центрів  та бюро правової допомоги, а також про пілотні проєкти, що реалізовуються системою БПД. Зокрема, фахівець детально зупинився на пілотному проєкті «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення». Олександр Кузик розповів про мету та ціль пілотного проєкту, основні критерії для участі у ньому та навів приклади успішних кейсів.

По завершенні заходу усі бажаючі отримали окремі роз’яснення з питань, що у них виникли, та інформаційні буклети, в яких зібрана актуальна інформація з різних правових питань а також контактна інформація.