назад

Додаток “eyeWitness to Atrocities”: про фіксацію воєнних злочинів говорили на Сумщині

У рамках комунікації з Міжнародною асоціацією юристів (МАЮ) Регіональний центр з надання БВПД  у Сумській області та адвокати, які співпрацюють із системою надання безоплатної вторинної правової допомоги взяв участь у онлайн-зустрічі щодо висвітлення принципів роботи, особливостей, переваг у використанні мобільного додатку “eyeWitness to Atrocities”.

 

Документація воєнних злочинів росії у війні проти України вкрай важлива для покарання країни-агресорки. Наразі система БПД та українські адвокати закликають державні установи, своїх колег-юристів та всіх охочих долучатися до процесу фіксації через цю програму воєнних злочинів росії в Україні”, – акцентувала на початку очільниця Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко.

З 24 лютого росія веде широкомасштабну, злочинну війну проти України, вбиваючи мирне населення, руйнуючи міста та об’єкти інфраструктури. За інформацією Офісу Генерального прокурора України станом на кінець жовтня задокументовано 41 705 воєнних злочинів та 18 396 злочинів проти національної безпеки України.

Щоб притягнути у майбутньому країну-агресорку до відповідальності, українців закликають фіксувати всі докази злочинів (робити фото і відео руйнувань та інших наслідків агресії) та надсилати їх на офіційні платформи. Для цього існують різні офіційні платформи.

 

Програма “eyeWitness to Atrocities” – це безкоштовний додаток на мобільний телефон, який можна завантажити на будь-який смартфон. Він має вигляд як звичайна камера мобільного телефону. Проте, містить в собі технологію, яка дозволяє збирати відомості щодо місця знаходження, бо зі супутника бере відомості. 

“Додаток бере дані і про дату, і час. Окрім того, не дає можливості ані користувачу, ані третім особам вносити зміни в фото, відео або диктофонний запис, бо сама технологія тоді покаже, що були такі зміни”, – розповів присутнім адвокат Дмитро Гладкий.

Додаток “eyeWitness to Atrocities”, тобто очевидець звірств, розроблений міжнародною асоціацією юристів. Застосунок має очевидні переваги:

  • При здійсненні фото- та відеозйомки фіксуються дані щодо часу та локації, де здійснено відповідний запис.
  • Відповідні дані не можуть жодним чином бути змінені.

Також під час зустрічі директорка eyeWitness to Atrocities Венді Беттс наголосила: «Ми постійно вдосконалюємо застосунок, щоб записи фіксувались та направлялись на спеціальний сервер, що унеможливлює внесення до них змін. Сервери знаходяться на території США, вони є належним чином захищені. Всі відео проходять ретельну перевірку на автентичність. Чим краща перевірка, тим більша вірогідність, що такі докази будуть використані в суді».

 

По завершенню заходу всі бажаючі могли задати питання стосовно використання мобільного додатку eyeWitness to Atrocities“.