назад

Людина – не товар! Фахівці системи БВПД Сумщини провели низку правопросвітницьких заходів з нагоди Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми

SuR 180731 0130 липня світова спільнота відзначає Всесвітній день протидії торгівлі людьми. Будь-яка особа, незалежно від віку, статі та свого походження може стати об’єктом примусової праці, жебрацтва, сексуальної експлуатації. Тож, головна мета всіх, хто працює в сфері правозахисту – підвищувати обізнаність громадян і заохочувати захищати свої права.

SuR 180731 02 SuR 180731 03

SuR 180731 04

Фахівці Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області, Української Гельсінської спілки з прав людини м. Суми, Департаменту соціального захисту населення Сумської міської ради, Патрульної поліції Сумської області об’єднали зусилля та провели інформаційно-роз’яснювальну кампанію «Людина – не товар». Пересічні громадяни мали змогу ознайомитися із механізмами захисту прав, отримати безоплатну правову консультацію, а також дізнатися контакти компетентних органів та алгоритм дій під час випадків торгівлі людьми завдяки роздатковим матеріалам. 

SuR 180731 05 SuR 180731 06

Окрім цього, сумчани взяли участь у змодельованій грі, завдяки якій теоретично потрапляли у складні життєві обставини й шукали варіанти виходу з них. Організатори сформулювали 6 типових ситуацій, які представляли собою класичні моделі потрапляння осіб в ситуації, пов’язані із торгівлею людьми. Завдання для учасника гри – оцінити ситуацію, підібрати вихід з неї, склавши алгоритм дій із залученням компетентних спеціалістів.

SuR 180731 07

SuR 180731 09 SuR 180731 10

Цього ж дня спеціалісти Регіонального центру долучилися й до інформаційної кампанії #ПротиДІЙ торгівлі людьми, яка відбулася в центрі міста за ініціативи Департаменту соціального захисту населення Сумської облдержадміністрації, ГО “Професійна ліга соціальних працівників Сумщини” та інших партнерських організацій.

SuR 180731 08 SuR 180731 11

SuR 180731 12

Низку правопросвітницьких заходів провели фахівці системи БВПД в різних куточках регіону.

SuR 180731 13Так, в Конотопському міськрайонному центрі зайнятості під час проведення семінару “Людина – не товар!” юристи Конотопського місцевого центру з надання БВПД інформували: «За даними дослідження, проведеного на замовлення МОМ, понад 230 000 українців постраждали від торгівлі людьми з 1991 року, що робить Україну однією з основних країн походження постраждалих від сучасного рабства в Європі. За півроку поліція виявила майже 200 фактів торгівлі людьми, з них 108 – це сексуальна експлуатація. Наразі визнані потерпілими 91 жінка, 49 чоловіків, 9 неповнолітніх, 7 малолітніх», – зазначила Оксана Козіна. Правчиня також наголосила, що в Україні надається державна підтримка особам, які постраждали від торгівлі людьми, зокрема соціальна, медична, правова, освітня та матеріальна. Із заявою про необхідність такої допомоги слід звертатись до найближчої місцевої державної адміністрації за місцем проживання. Крім того, особи, постраждалі від торгівлі людьми, можуть отримати допомогу через мережу громадських організацій, які працюють по всій Україні.

SuR 180731 14 SuR 180731 15

Юристи Охтирського місцевого центру з надання БВПД Василь Бойко та Марина Лапоног провели інформаційний захід для колективу Охтирського місцевого територіального центру соціального обслуговування населення.

У ході зустрічі висвітлено основні аспекти законодавства, що стосуються торгівлі людьми та види підтримки постраждалим. Правники акцентували увагу на тому, що торгівля людьми є однією з галузей кримінального бізнесу, що розвивається найбільш стрімкими темпами у світі. Крім того, працівників проінформували, що у разі необхідності, юристи можуть надати «адресну правову допомогу» особам, про яких вони піклуються та які через свій фізичний стан не в змозі самостійно звернутися до центру, щоб вирішити питання у правовому полі.

SuR 180731 16Долучилися до інформування громадян й спеціалісти Сумського місцевого центру з надання БВПД. Так, фахівець Білопільського бюро правової допомоги Аліна Ольховик спільно з працівниками Білопільського районного територіального центру соціального обслуговування провела правопросвітницький захід під назвою “Запобігання та протидія торгівлі людьми”. Під час зустрічі обговорено проблемні питання та шляхи їх вирішення.

SuR 180731 17Що ж чекає працівника за кордоном, чи мусить він укладати трудовий договір з іноземною компанією, куди треба звертатися в разі порушення трудових прав та як не стати жертвою рабства? На ці питання надав відповіді начальник Краснопільського бюро правової допомоги Сергій Куцеренкона семінарі у Краснопільському центрі зайнятості.

«Перш за все, – наголосив юрист, – треба більш серйозно підходити до питання вибору компанії-посередника або майбутнього роботодавця. Крім того, необхідно звертати увагу на наявність відповідної ліцензії, яку видає Міністерство соціальної політики України, а також міжнародного договору з іноземною компанією-роботодавцем. У доброчесній компанії, як правило, мається докладна інформація про майбутні умови праці, розмір оплати, порядок отримання та перелік необхідних документів для працевлаштування. Також не завадить отримати відповідну інформацію у тих працівників, хто вже працює, налагодити з ними зв’язок та вислухати відповідні відгуки про оплату та умови праці. Не менш важливо підписати трудовий договір з іноземним роботодавцем, адже саме цей документ є гарантією захисту інтересів шукача роботи. Що він повинен передбачати? Документ обов’язково повинен містити повний перелік обов’язків працівника, місце виконання робіт і термін дії договору, тривалість робочого дня, вихідні та святкові дні, розмір заробітної плати та порядок її виплати, усі відрахування й надбавки, умови понаднормової роботи, виплати в разі втрати працездатності, порядок вирішення спорів, матеріальні компенсації (наприклад, харчування і проживання), що забезпечує роботодавець, підстави для розірвання договору, тощо. Трудовий договір потрібно зберігати протягом усього періоду роботи за кордоном».

Привертали увагу громадян до такого тяжкого злочину як торгівля людьми і правники Шосткинського місцевого центру з надання БВПД. Зокрема, головним спеціалістом Середино-Будського бюро правової допомоги Ольгою Мішковою проведено засідання у форматі круглого столу на тему: «Людина – не товар! Протидія торгівлі людьми».

SuR 180731 18Під час зустрічі розглянуто і розкрито основні проблемні поняття щодо торгівлі людьми, а також обговорено методи та засоби її протидії, порушувалося питання налагодження співпраці та залучення всіх суб’єктів Національного механізму взаємодії для удосконалення роботи щодо виявлення осіб, постраждалих від торгівлі людьми в районі та проведення інформаційно-просвітницької роботи з даного питання серед населення.

 SuR 180731 19

З метою підвищення поінформованості стосовно наявних в суспільстві ризиків потрапляння в рабство головним спеціалістом Кролевецького бюро правової допомоги Світланою Грищенко 30 липня  проведено соціально-інформаційну акцію “#людинаНЕтовар“, присвячену Всесвітньому дню боротьби з торгівлею людьми.

SuR 180731 20Мешканцям повідомили ознаки торгівлі людьми – вербування людини, обіцянки якихось перспектив, освіти, подорожей, хорошої роботи, високих заробітків. Йдеться, як правило, про перевезення людини за кордон, обмеження її свободи з метою експлуатації. Слід пам’ятати, що звичайна пильність, обізнаність може врятувати як власне життя, так і життя близьких та рідних.

Довідково:Куди звертатися постраждалим?

Якщо Ви постраждали від торгівлі людьми за кордоном або в межах України звертайтеся до:

– Національної гарячої лінії з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів 0-800-505-501 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів в Україні), 527 (безкоштовно з мобільних телефонів в Україні), пн-пт з 10:00 до 21:00, сб з 10:00 до 18:00;

– громадської приймальні УГСПЛ на Сумщині за адресою: м. Суми, вул. Бєлінського, буд. 2, тел.: +3095 354 98 88, для отримання правової оцінки діям та консультації;

– департаменту соціального захисту населення Сумської обласної державної адміністрації за адресою: м. Суми, пров. 9 Травня, буд. 2, тел. 60-02-0, для встановлення статусу особи, постраждалої від торгівлі людьми;

– департаменту соціального захисту населення Сумської міської ради за адресою: м. Суми, вул. Харківська, буд. 35, тел. 60-46-04, для отримання державної матеріальної допомоги

– єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово, в межах України – безкоштовно)

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1.
тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.