назад

Фахівці системи БПД долучились до обговорення проблеми зникнення дітей

IMG 1035За останній час у Кам’янському значно збільшилася кількість заяв про зникнення дітей. Обговорити нагальну проблему за круглим столом у міському відділі поліції зібрались спеціалісти із різних сфер, які дотичні до захисту прав дитини. До обговорення долучились і фахівці Кам’янського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Співробітники поліції ще на початку зустрічі наголосили на тому, що випадків викрадення дітей у місті немає. Зникнення дітей пов’язане з їх втечею з тих чи інших причин. Спеціалісти служби у справах дітей у свою чергу пояснили, що основна кількість втікачів – це діти, з неблагополучних родин, які роками стоять на обліку у службі. Фахівці наголосили на тому, що наразі проблематично позбавити батьківських прав родини, у яких батьки знущаються над дітьми.

У ході зустрічі кожен з учасників поділився власним досвідом роботи з дітьми, схильними до втечі з дому. Директор Кам’янського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги розповів про свій досвід роботи з проблемними родинами, а також звернув увагу на те, що відповідно до ЗУ «Про безоплатну правову допомогу» діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, безпритульні діти, діти, які стали або можуть стати жертвами насильства в сім’ї мають право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги.

Для отримання такої допомоги до місцевого центру повинен звернутися законний представник дитини та мати при собі такі документи:

  1. Паспорт, або інший документ, що посвідчує особу представника;
  2. Ідентифікаційний код представника;
  3. Ідентифікаційний код особи, в інтересах якої діє представник;
  4. Документ, що підтверджує повноваження законного представника, крім випадків, коли законними представниками є батьки (усиновлювачі);
  5. Рішення про надання статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування (у разі звернення представника дитини-сироти, дитини позбавленої батьківського піклування);
  6. Посвідчення про взяття на облік безпритульної дитини (у разі звернення представника безпритульної дитини);
  7. Заява або повідомлення про вчинення насильства у сім’ї або реальну загрозу його вчинення, складені у довільній формі:
  8. Спеціальна картка обліку факту вчинення насильства у сім’ї (за наявності)

Як підсумували спеціалісти наприкінці зустрічі, основними причинами зникнення дітей є недбалість батьків дитини та складні психологічні умови перехідного віку дитини (12-16 років), коли вона прагне бути більш незалежною від батьків, що сприяє необдуманим вчинкам.

Поліція, у свою чергу, закликала всіх,хто зустрічає дитину у вечірній/нічний час без супроводу дорослих, негайно повідомляти про це у поліцію. Можливо цю дитину вже давно розшукують батьки. Поліція одразу реагує на такі заяви, адже під загрозою життя та здоров’я дитини, яка є ще соціально незахищеною.

Нагадуємо, що детальну інформацію з питань, пов’язаних з отриманням безоплатної правової допомоги, можна отримати за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103 або на веб-сайтах Міністерства юстиції та Координаційного центру з надання правової допомоги.

{gallery}news/2018/07/8{/gallery}