назад

Матеріальне забезпечення та соціальна захищеність осіб з інвалідністю

60203-748x421Право на державну соціальну допомогу мають особи з інвалідністю з дитинства і діти з інвалідністю віком до 18 років.

       Державна соціальна допомога призначається особам з інвалідністю з дитинства у відсотковому співвідношенні до прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, у таких розмірах:

  • особам з інвалідністю з дитинства I групи – 100 %;
  • особам з інвалідністю з дитинства II групи – 80 %;
  • особам з інвалідністю з дитинства III групи – 60 %;
  • на дітей з інвалідністю віком до 18 років – 70 %.

       Особи, які доглядають за дітьми з інвалідністю, мають право отримувати надбавку по догляду за ними.

       Надбавка на догляд за дитиною з інвалідністю віком до 18 років призначається одному з батьків, усиновителів, опікуну, піклувальнику, які не працюють, не навчаються (крім заочної форми навчання), не проходять службу, не займають виборну посаду і фактично здійснюють догляд за дитиною з інвалідністю. Надбавка на догляд за дитиною з інвалідністю віком до 18 років також призначається одному з батьків, усиновителів, опікуну, піклувальнику, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, у відпустці без збереження заробітної плати, у разі якщо дитина з інвалідністю потребує домашнього догляду, і вони фактично здійснюють догляд за дитиною з інвалідністю.

       Розміри надбавок по догляду встановлюються у відсотковому співвідношенні від розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, а також залежать від групи інвалідності.

       Повний перелік пільг можна дізнатись, переглянувши другий випуск програми “Консультація юриста” на телеканалі ТБ-Бердянськ за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=3IsoAwNi_go.

        Правові роз`яснення надає начальниця відділу правової інформації та консультацій Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Марина Златєва.

       Пам’ятайте, держава гарантує особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю право на матеріальне забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України та їх соціальну захищеність шляхом встановлення державної соціальної допомоги на рівні прожиткового мінімуму. 

Звертайтесь за правовою допомогою до:

  • Бердянський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги  –  м. Бердянськ, вул. Свободи, 115/8,  тел. (06153) 4-89-43, скайп: berdyansk_center, ел.адреса: berdyansk.zaporizhya@legalaid.zp.ua
  • Постійнодіючий дистанційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги – м. Бердянськ, вул. Шмідта, 20, тел. (06153) 4-45-35,  ел.адреса: berdyansk.zaporizhya@legalaid.zp.ua

А також за єдиним телефонним номером системи безоплатної правової допомоги

0-800-213-103 (діє цілодобово і безкоштовно).