назад

Про права дітей у ігровій формі розповіли юристи системи БПД Херсонської області

1Правова освіта дітей – одне із першочергових завдань держави, і фахівці системи БПД Херсонської області приділяють цьому питанню належну увагу. Як показує практика, діти із задоволенням сприймають нову інформацію в момент гри, бо посилюються пізнавальна активність та інтелектуальне мислення дитини. Окрім того, колективна гра виховує почуття справедливості, чесності, відповідальності перед командою, розвиває доброзичливе ставлення одне до одного. Тому правопросвітницькі заходи, які тривали на Херсонщині протягом листопада в рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО!» та тематичного тижня права системи БПД «Права дітей», пройшли у формі гри.

Бериславський місцевий центр з надання БВПД

2Учні 8 класу Бериславської ЗОШ №1, наприклад, побували в ролі першовідкривачів нової планети – правопросвітницьку гру «Космічні подорожі» провела для нихінтегратор Бериславського місцевого центру з надання БВПД Катерина Кравчук.

Як зазначила фахівчиня, захід проведений в рамках проекту «Школа правознавців» та за попереднім міжрегіональним позитивним досвідом з інтегратором Кам’янського місцевого центру Ліаною Лєоновою.

Катерина Кравчук розповіла про права в розрізі Європейської конвенції з прав людини, які необхідні кожному, і всі разом виконали вправу «Відкритий мікрофон» та згадали найважливіші права для дітей.

3Поділившись на дві команди, учні уявили, що збираються полетіти в космос, де стануть засновниками нової планети та врятують Землю від перенаселення.

Учасникам гри Катерина Кравчук роздала картки з бажаннями та потребами, які їм знадобляться для побудови умов життя на новій планеті. Команди створили на папері свої планети, засновані на правах людини, а потім презентували їх, висловлюючи свою думку щодо тих прав, які найбільш необхідні кожному для життя на уявній планеті.

4

Каховський місцевий центр з надання БВПД

Учні спеціалізованої загальноосвітньої школи №8 відправилися у подорож до Хумри – під такою назвою пройшов правопросвітницький захід, який провели інтегратор Каховського місцевого центру з надання БВПД Володимир Щербаков та заступник начальника Новокаховського бюро Іван Гладишенко.

Правники разом із школярами згадали про права людини та презентували мультфільм «Легенда про права людини». Для подорожі до Хумри кожний учень підготував список речей, які можуть там знадобитись.

За словами Володимира Щербакова, гра проведена з метою донесення до дітей думки, що права людини необхідні кожному. Є права, які необхідні для виживання: їжа, медична допомога, чисте навколишнє середовище, дах над головою тощо. А є права, що необхідні для розвитку особистості – це освіта, творча діяльність, свобода віросповідання тощо.

6Разом з юристами дві команди успішно підготували список речей, необхідних для виживання та забезпечення належної реалізації прав у середовищі, де не ступала нога людини.

Завершився захід міні-вікториною із загадками, аби у такий спосіб діти мали змогу закріпити знання про основні права людини.

Вищезазначений мультфільм можна переглянути за посиланням:

 {youtube}rU_4Olynf0g{/youtube} 

Верхньорогачицьке бюро правової допомоги

У день прийняття Конвенції про права дитини начальник Верхньорогачицького бюро правової допомоги Людмила Яценко завітала до учнів 6-8 класів Самійлівської загальноосвітньої школи.

Фахівець на прикладі розробленого Координаційним центром інформаційно-правового буклету «Твої права — твій захист. Правові орієнтири для кожної дитини» пояснила дітям, що таке цивільна дієздатність, її види та яким обсягом дієздатності володіють підлітки, які вони мають права, які обов’язки щодо них мають батьки тощо.

Окрім того, учні детально пропрацювали види правової відповідальності неповнолітніх та вік її настання.

7Слід додати, що пані Людмила при підготовці до даної лекції також використала буклет, розроблений фахівцями Бериславського місцевого центру з надання БВПД, розміщений на інформаційно-правовому ресурсі БПД.

Нижньосірогозьке бюро правової допомоги

5Правову гру на тему: «Знаємо свої права, виконуємо обов’язки» провела для учнів 5-6 класів фахівчиня Нижньосірогозького бюро Олена Садловська спільно з начальником районного відділу ДРАЦС ГТУЮ у Херсонській області Антоніною Сидоренко.

Під час гри діти переглянули інформаційне повідомлення «Права дитини», взяли участь у конкурсі «Обов’язки учнів у школі, вдома, на вулиці», де згадали про свої обов’язки та за допомогою карток з казок активно виконали вправу «Казки і права», де чітко визначили казку та права в ній. У свою чергу, пані Антоніна звернула увагу дітей, що вони мають право на життя, сім’ю, ім’я тощо.

Для учнів Нижньосірогозької загальноосвітньої школи в районній центральній бібліотеці фахівець системи БПД Олена Садловська провела годину спілкування на тему: «Кожна дитина має право». 

8За її словами, мета заходу полягала в тому, щоб сприяти формуванню правової культури школярів через ознайомлення з правами, викладеними в Конвенції про права дитини, та усвідомлення того, що немає прав без обов’язків, а обов’язків – без прав.

Під час заходу учні виконали вправу «Ми знаємо свої права», де визначили права, що зазначені у Конвенції про права дитини.

Підводячи підсумки роботи, приводимо слова організаторів вказаних заходів, які переконані, що така форма правопросвітництва дуже цікава, легка до сприйняття та засвоєння інформації в неформальній атмосфері, адже діти краще запам´ятовують новий матеріал, оскільки є активними учасниками гри.

Нагадуємо, що отримати юридичну консультацію та/або допомогу у складанні заяв, скарг, процесуальних документів, представлення інтересів у суді можна звернувшись до місцевих центрів та бюро правової допомоги Херсонської області або зателефонувавши на єдину гарячу телефонну лінію системи БПД:

0-800-213-103

(цілодобово та безкоштовно з мобільних та стаціонарних телефонів в межах України).