назад

Місцеві центри з надання безоплатної правової допомоги на захисті індивідуальних прав громадян (Річниця діяльності місцевих центрів)

pd

З 1 липня 2015 року – безплатна вторинна правова допомога в Україні надається у повному обсязі всім визначеним законом «Про безоплатну правову допомогу» категоріям осіб. Організацію послуги забезпечують місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги. У Полтавській області діє чотири місцеві центри – Перший полтавський, Другий полтавський, Кременчуцький та Лубенський.

Місцеві центри забезпечують доступ до безоплатної правової допомоги у цивільному та адміністративному процесах для низки соціально незахищених категорій громадян. Зокрема, малозабезпеченим, учасникам бойових дій (у тому числі, учасникам АТО із відповідним статусом, та членам сімей загиблих), дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, біженцям, інвалідам, які отримують пенсію в розмірі менше двох прожиткових мінімумів та ін., у відповідності до ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Ці категорії осіб можуть, у разі потреби, скористатися послугами адвокатів для представництва своїх інтересів у цивільних та адміністративних судових спорах.

За рік місцевими центрами проведено значну роботу: зареєстровано 4775 звернень клієнтів; надано 4823 роз’яснень; видано 740 доручень адвокатам для захисту інтересів громадян; організовано роботу виїзних консультпунктів; підготовлено методичні рекомендації для різних категорій громадян з найбільш актуальних проблем.

     Розвиток системи надання безоплатної правової допомоги вбачається за рахунок поглиблення співпраці з органами державної влади, органами місцевого самоврядування, громадськими організаціями з метою забезпечення надання громадянам консультацій щодо їх прав та можливості для їх захисту та проведення широкої інформаційної кампанії. Для виконання цих завдань передбачено відкриття в районах області бюро правової допомоги як відокремлених підрозділів місцевих центрів з надання безоплатної правової допомоги.