назад

На Черкащині провели робочу зустріч щодо реалізації «Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення»

На початку 2019 року розпочалася реалізація пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» на базі системи надання безоплатної правової допомоги, який охопив територію 6 областей України: Донецьку, Одеську, Львівську, Луганську, Миколаївську та Харківську. Скоро проект довів свою ефективність і необхідність та був поширений на територію всієї України.

З метою роз’яснення порядку застосування програми відновного правосуддя для неповнолітніх, працівники відділу «Христинівське бюро правової допомоги» Уманського МЦ з надання БВПД організували та провели робочу зустріч на тему: «Відновне правосуддя для неповнолітніх» із прокурором Христинівського відділу Уманської окружної прокуратури Альоною Школьною та адвокатами, які надають безоплатну вторинну правову допомогу.

У межах проведення зустрічі присутні обговорили практичні питання реалізації Програми відновного правосуддя, яка застосовується за чотирьох умов:

1) наявність потерпілої сторони – фізичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, або юридичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди;

2) неповнолітній вперше вчинив кримінальний проступок або нетяжкий злочин;

3) неповнолітній визнав факт вчинення кримінального правопорушення;

4)неповнолітній, і потерпілий дали згоду на участь у Програмі.

Посередниками у цьому процесі виступають адвокати, які співпрацюють із системою БПД. Вони сприяють сторонам у примиренні та допомагають з’ясувати, якого саме відшкодування потребує потерпіла сторона, та яку відповідальність може понести неповнолітній правопорушник.

«Між неповнолітнім та потерпілим, які погодилися на участь у програмі, проходять переговори за участю медіатора, який скеровує хід розмови у напрямку вирішення конфлікту, з максимальним задоволенням інтересів обох сторін. Якщо сторони досягають згоди, між неповнолітнім та потерпілою особою укладається медіаційна угода. Неповнолітній відшкодовує завдану шкоду потерпілому, далі працює з психологом і обов’язково проходить призначені ресоціалізаційні заходи. За результатами проходження програми відновлення, неповнолітній може бути звільнений від кримінальної відповідальності», – розповіла юристка бюро Олена Лещенко.

Учасники заходу обговорили, які кримінально карані діяння відносяться до категорії тих кримінальних правопорушень, вчинивши які неповнолітні можуть бути залучені до «Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» . Адже, однією з умов участі у Програмі є вчинення неповнолітнім вперше кримінального проступку або нетяжкого злочину.

Відповідно до статті 12 Кримінального кодексу України кримінальні правопорушення поділяються на кримінальні проступки і злочини.

Кримінальним проступком є передбачене цим кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або інше покарання, не пов’язане з позбавленням волі.

Злочини поділяються на нетяжкі, тяжкі та особливо тяжкі.

Нетяжким злочином є передбачене Кримінальним кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк не більше п’яти років.

Тяжким злочином є передбачене Кримінальним кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше двадцяти п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк не більше десяти років.

Особливо тяжким злочином є передбачене Кримінальним кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі понад двадцять п’ять тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, позбавлення волі на строк понад десять років або довічного позбавлення волі.

Ступінь тяжкості злочину, за вчинення якого передбачене одночасно основне покарання у виді штрафу та позбавлення волі, визначається виходячи зі строку покарання у виді позбавлення волі, передбаченого за відповідний злочин.

Довідково. Отримати безоплатну правову допомогу можливо зателефонувавши до єдиного контакт центру системи БПД: 0 800 213 103 або особисто звернувшись до будь-якого місцевого центру чи бюро правової допомоги, адресу яких можливо  знайти на нашому сайті: https://www.legalaid.gov.ua/tsentry/