назад

На Одещині провели заходи, присвячені змінам законодавства у сфері спадкування під час воєнного стану

На жаль, реалії сьогодення є такими, що ми живемо в умовах воєнного стану, але це не відміняє потреб громадян, у тому числі це стосується спадкових правовідносин.

15 вересня фахівці Ізмаїльського місцевого центру з надання БВПД спільно з мобільною бригадою психосоціальної допомоги ГО «Регіональний аналітичний центр» здійснили виїзд до сіл з метою надання допомоги ВПО.

У цих селах Саф’янівської громади проживають переселенці з Миколаєва, Запоріжжя, інших міст, що постраждали внаслідок повномасштабної агресії російської федерації. У селі Стара Некрасівка фахівчиня зі зв’язків з громадськістю та пресою Анастасія Каплієнко та начальник відділу надання безоплатної правової допомоги Олексій Лисаков провели консультування щодо доступу до БПД та з теми «Прийняття спадщини в умовах воєнного стану».

Фахівці розповіли, що Постановою Кабінету Міністрів України від 24 червня 2022 року  № 719 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо нотаріату та державної реєстрації в умовах воєнного стану» визначено, що перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на 4 місяці. 

Тобто, за загальним довоєнним правилом строк прийняття спадщини становив 6 місяців з дня відкриття спадщини. Тому, якщо спадщина відкрилася до 24 лютого 2022 року і шестимісячний строк не сплив у цей день, спадкоємець може звернутися до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини протягом періоду, на який в державі введено воєнний стан, а також після його відміни, протягом строку, що залишався станом на 24 лютого 2022 року із встановлених законом шести місяців.

Також, про особливості спадкування та вчинення нотаріальних дій в умовах воєнного стану розповіла юристка Окнянського бюро правової допомоги Подільського місцевого центру з надання БВПД Ольга Мокусей для відвідувачів центру зайнятості в смт Окни.

Згідно внесених змін до Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22 лютого 2012 року № 296/5 встановлено, що в умовах воєнного або надзвичайного стану спадкова справа заводиться за зверненням заявника будь-яким нотаріусом України, незалежно від встановленого статтею 1221 ЦК України місця відкриття спадщини. Тобто у разі, якщо спадщина відкрилася в місці, до якого складно або неможливо дістатися, для прийняття спадщини спадкоємець може звернутися до нотаріуса за місцем свого проживання чи перебування.

Однак незважаючи на зміни, введені Постановою Кабінетом Міністрів України та Наказом Мін’юсту, після завершення воєнного стану, спадкові справи, що відкриті не за місцем відкриття спадщини, повинні будуть передаватись нотаріусам за місцем останнього проживання спадкодавця для видачі свідоцтв про право на спадщину», – наостанок зауважила Ольга Мокусей.