назад

У Чернігівському слідчому ізоляторі пройшов правопросвітницький захід для осіб, які відбувають покарання у вигляді позбавлення волі

21 вересня заступник директора Регіонального центру з надання БВПД у Чернігівській області Олеся Пирковська, директор Чернігівського місцевого центру Володимир Бобруйко, регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Чернігівській області Алла Лепеха та регіональний представник Уповноваженого ВРУ з прав людини в Чернігівській області Ірина Жмака провели правопросвітницький захід у Чернігівському слідчому ізоляторі.

Під час заходу було висвітлено питання: внесення змін до кримінального та кримінально-процесуального законодавства у зв’язку із введенням воєнного стану, участь ув’язнених і засуджених у цивільних та сімейних відносинах, права і обов’язки засуджених до позбавлення волі.

Заступник директора Регіонального центру з надання БВПД у Чернігівській області Олеся Пирковська наголосила на тому, що до чинного законодавства України було внесено ряд нормативних змін, зокрема, у Кримінальному кодексі України доповнено розділ злочинів проти основ національної безпеки України рядом нових складів злочинів. Також, зауважила, що до правопорушень проти власності внесено зміни щодо посилення відповідальності за вчинення таких злочинів в період воєнного стану чи збройного конфлікту.

Директор Чернігівського місцевого центру Володимир Бобруйко зазначив про участь ув’язнених  і засуджених у сімейно-правових відносинах . Державна реєстрація укладення шлюбу ув’язнених і засуджених у СІЗО проводиться відповідно до чинного законодавства органом реєстрації актів цивільного стану (далі – РАЦС) за місцем розташування СІЗО.

Особа, яка виявила бажання одружитися з ув’язненим чи засудженим, звертається до органу РАЦС для отримання бланка спільної заяви про укладення шлюбу та надає його адміністрації СІЗО. У разі взаємної добровільної згоди на укладення шлюбу та відсутності обставин, що цьому перешкоджають, ув’язнений або засуджений заповнює свою частину бланка заяви.
Достовірність підпису на заяві ув’язненого або засудженого засвідчується начальником СІЗО. Посвідчена заява передається іншій стороні для подальшого оформлення в органі РАЦС.

Державна реєстрація укладання шлюбу проводиться тільки за наявності документів, що посвідчують осіб, у їх присутності у спеціально виділеному приміщенні СІЗО. Загальна кількість запрошених з боку вказаних осіб, крім представника РАЦС, не може бути більше двох осіб, яким при державній реєстрації укладення шлюбу необхідно мати виданий слідчим або судом, які здійснюють кримінальне провадження, письмовий дозвіл на побачення.

Після державної реєстрації укладення шлюбу адміністрація СІЗО надає ув’язненому або засудженому побачення з чоловіком (дружиною) відповідно до законодавства.

На прохання осіб, які укладають шлюб, адміністрацією СІЗО надається можливість проведення обряду вінчання.

Регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Чернігівській області Алла Лепеха та Регіональний представник Уповноваженого ВРУ з прав людини в Чернігівській області Ірина Жмака розповіли про права і обов’язки засуджених до позбавлення волі .

Відповідно до частини першої статті 107 КВК засуджені, які відбувають покарання у виді позбавлення волі, мають право:

  • одержувати інформацію і роз’яснення про умови відбування і порядок виконання покарання у виді позбавлення волі;
  • користуватися послугами, які надаються в місцях позбавлення волі, в тому числі додатковими, оплачуваними (перукарня, ремонт одягу, взуття та побутових текстильних виробів, електропобутової техніки та інших побутових приладів тощо);
  • брати участь у трудовій діяльності;
  • здійснювати листування з особами, які знаходяться за межами колоній, вести з ними телефонні розмови, у тому числі у мережах рухомого (мобільного) зв’язку, користуватися глобальною мережею Інтернет;
  • зустрічатися з родичами та іншими особами.

Обов’язки засуджених до позбавлення волі

  • дотримуватися норм, які визначають порядок і умови відбування покарання, розпорядок дня колонії, правомірних взаємовідносин з іншими засудженими, персоналом колонії та іншими особами;
  • утримувати в чистоті і порядку приміщення, дбайливо ставитися до майна колонії і предметів, якими вони користуються при виконанні дорученої роботи, здійснювати за ними належний догляд і використовувати їх тільки за призначенням;
  • виконувати встановлені законодавством вимоги персоналу колонії;
  • виконувати необхідні роботи по самообслуговуванню, благоустрою колонії;
  • дотримуватися санітарно-гігієнічних норм.

По закінченню заходу засудженим було залишено інформаційні листівки та роздаткові матеріали.