назад

На Одещині школярам розповіли про отримання безоплатної правової допомоги, а також навчили надавати першу допомогу

Безумовно, однією з пріоритетних задач дорослих є створення безпечного середовища для дітей. Але жорстокі умови сьогодення вимагають від батьків та вчителів не менш важливого обов’язку – навчити дітей основним правилам першої допомоги. Такі фундаментальні навички, засвоєні з раннього віку, в майбутньому можуть врятувати чиєсь життя.

Чому це важливо?

Медичну допомогу надають фахівці. Але в критичних ситуаціях життя людини залежить від своєчасно наданої домедичної допомоги. За статистикою МОЗ, домедична допомога протягом перших чотирьох хвилин на 30% збільшує шанс порятунку постраждалого.

Це стосується, наприклад, серцево-судинних патологій, важких травм, отриманих внаслідок ДТП чи в побуті, потрапляння стороннього предмету у дихальні шляхи тощо.

Працівник ДСНС та інструктор з тактичної медицини Віталій Мукієнко розповів учням про різні види травм.

Травми — дуже поширене явище серед осіб різних вікових категорій, особливо у дітей та людей похилого віку. Можна сказати, що травми мають сезонний характер, оскільки їх кількість значно збільшується у зимовий період, особливо, коли є ожеледиця»,- зазначає Віталій Мукієнко.

Діти дізналися, в чому полягає різниця між забоєм, вивихом, переломом та розтягненням, ставили питання, якими мають бути їх дії у разі того чи іншого виду травми, в яких випадках в жодному разі не можна ігнорувати виклик швидкої допомоги тощо.

Окрім повсякденних небезпечних ситуацій, діти також можуть стикатися з проблемами юридичного (правового) характеру. Так само, як і дорослі, вони мають право на безоплатну первинну та вторинну правову допомогу. Отримати таку допомогу дитина може через законного представника (батьки, опікун, піклувальник, усиновлювач або інша особа, визначена законом).

Завідувачка Саратського бюро правової допомоги Арцизького місцевого центру з надання БВПД Наталія Шевченко розповіла про основні напрямки роботи системи БПД, право на послуги адвоката за рахунок держави, порядок звернення до бюро, найчастіші правові питання, які можуть виникнути у дітей та шляхи їх вирішення.