назад

На Сумщині відбувся саб-кластер: говорили про надання гендерно- чутливих правових послуг

Навіть в умовах воєнного стану продовжує існувати практика гендерно-обумовленого насильства, що потребує фіксації випадків насильства та проведення їх ефективного розслідування. Тож, виникає питання, що потребує гуманітарної відповіді на гендерно зумовлене насильство. З цією метою днями директорка Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко долучилася до зустрічі за участі представників UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення в України.

До діалогу також долучилися представники Департаменту соціального захисту населення Сумської ОДА, освіти, міжнародних та громадських організацій.

Діяльність саб-кластера спрямована на координацію послуг з попередження та подолання насильства щодо жінок, чоловіків, дівчат та хлопчиків України.

Надання безоплатної правової допомоги  та доступ до неї постраждалих від гендерно-обумовленого насильства є одним із напрямів роботи системи БПД Сумщини. 

“Уніфікація інформації про наявні послуги для постраждалих від ГЗН та підключення спеціалізованих сервісів для включення до системи перенаправлення в територіальних громадах є безумовно важливим і трудомістким процесом. Задля швидкого його реалізації варто задіяти спосіб мережування, що допомогло при налагодженні роботи у системі БПД Сумщини щодо надання гендерно-чутливих послуг населенню”, – наголошує очільниця  Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко.

 

У рамках саб-кластера директорка поділися досвідом, щодо проведення правопросвітницьких заходів на Сумщині та внесла пропозиції, щодо оновлення діючих заходів із запобігання та захисту від ГЗН.

Під час зустрічі Олена Демченко долучилась до обговорення способів проведення безпекового аудиту з виявлення ризиків гендерно зумовленого насильства. Зокрема, запропонувала статистичне рішення цієї проблеми через збір даних у різних сферах надання  послуг та привела приклади збору даних у системі БПД  Сумщини, місцевими центрами з надання БВПД та, зокрема,  акцентувала на аналізі статистичних даних звернень на Єдиний номер системи БПД 0 800 213 103.

“У 2022 році на Єдиний номер системи БПД 0 800 213 103   з питаннями щодо протидії та запобіганню домашнього насиллю  звернулося майже 600 осіб, із них  чоловіків  в чотири рази менше, ніж жінок. Частка звернень щодо фізичного насилля від загальної кількості становить 55%, на другому місці були питання щодо психологічного насилля – 38%, решту склали економічне та сексуальне”, – розповіла очільниця  Регіонального центру.

 

За підсумками саб-кластеру було обговорено спільний план роботи на 2023 рік .