назад

Система безоплатної правової допомоги: продовжуємо розвиватись та відповідати викликам сучасності

Як встановити факт належності особі правовстановлюючих документів? Як поновити договір оренди землі під час дії воєнного стану? Як отримати посвідчення багатодітної сім’ї? Чи можна укласти новий заповіт на іншу людину?

На ці та інші питання щодня надають відповіді юристи системи безоплатної правової допомоги відвідувачам бюро чи під час забезпечення консультаційних пунктів на базі ЦНАПів, сільських рад, у приміщеннях бібліотек, тощо.

Проте, все ж є випадки, коли людина перебуває в складних життєвих умовах: знаходиться у соціальних чи медичних установах, проходить тривале лікування без можливості покидати заклад, має фізичні обмеження чи є особою з особливими потребами, через низку інших причин не може скористатися можливістю особисто завітати до бюро правової допомоги.

У такому випадку громадянин(ка) мають зробити заявку на отримання послуги-адресної правової допомоги (зателефонувавши до бюро, вказавши адресу проживання (перебування) та засоби зв’язку та чекати на візит юриста).

Таким видом послуги, на початку цього року скористалась жителька с. Талалаї та отримала консультацію із питання оформлення та отримання житлової субсидії, від фахівців Погребищенського бюро правової допомоги.

Ранком 16 січня, до Погребищенського бюро зателефонували із редакції місцевого часопису «Колос» та повідомили, що до них  звернулася жителька с. Довжок, яка вже більше двох місяців не отримує доставку адресної пенсії. Тому працівники ЗМІ та партнери знаючи про роботу бюро, відовідно переадресували запит громадянки.

 

Тож юрист від бюро Петро Насінник спільно з офіцером поліції Василем Пасічником, долаючи кілометри снігових кучугур, вирушили на допомогу пенсіонерці. Поспілкувалися та прийняли звернення для надання безоплатної правової допомоги.

У такі моменти найбільше розумієш потребу людей у існуванні системи правової допомоги, а також забезпечення доступностості правових послуг для кожного мешканця міста чи села, важливість роботи фахівців центрів та бюро на всій території України.