назад

У Тячівському професійному ліцеї говорили, як протидіяти кібербулінгу та кібергрумінгу

Фахівці системи БПД, з метою запобігання негативним явищам у суспільстві, зокрема, в молодіжному середовищі, проводять правопросвітницьку та розяснювальну роботу.

7 лютого, з нагоди відзначення Всесвітнього дня безпечного інтернету,   захід на тему «Протидія кібербулінгу та кібергрумінгу в Україні» для студентів Тячівського професійного ліцею провела головна юристка Тячівського бюро правової допомоги Анна Магей.

Фахівець ознайомила учасників заходу з поняттями кібербулінгу та кібергрумінгу. Зокрема, зазначила, що кібербулінг – це агресивний, навмисний акт, учинений однією особою або групою осіб з використанням електронних форм стосовно жертви. Здійснюється неодноразово за певний період часу й характеризується нерівністю сил. Кібербулінг може включати поширення чуток, розміщення неправдивої інформації або неприємних повідомлень, коментарів чи фотографій, які принижують, а також виключення будь-кого з онлайн-мереж чи комунікацій.

Кібергрумінг — це налагодження довірливих стосунків з дитиною (найчастіше через соцмережі та фейкові акаунти) для отримання від неї інтимних фото чи відео з подальшим шантажуванням дитини для одержання ще відвертіших матеріалів, грошей чи зустрічей в офлайні.

У межах заходу студенти цікавилися щодо відповідальності за вчинення кібербулінгу та з якого віку вона настає. Так, за вчинення кібербулінгу до кривдника може застосовуватися цивільна, адміністративна або кримінальна відповідальність. З настанням 16 річного віку до кривдника мають застосовуватися санкції Кримінального кодексу України, якщо в його діях є ознаки складу кримінального правопорушення.

А.Матей також надала поради, як не стати жертвою кібербулінгу та кібергрумінгу:

–  пароль до акаунтів та профілів має бути складним, його необхідно періодично змінювати і в жодному разі не передавати іншим;

–  не поспішайте та не виплескуйте свій негатив у кіберпростір;

– не думайте, що інтернет збереже вашу анонімність;

–  не бійтеся блокувати або виходити з групи, у неприємних ситуаціях блокувати певні номери або змінити власний;

–  не спілкуватися або припинити спілкування з підозрілими акаунтами чи закритими сторінками;

–  не поширювати інтимні, відверті фото та відео, тому що після цього ви не контролюєте того, що може трапитися з ними в майбутньому, а також не просити подібні матеріали самому, адже це також можуть використати проти вас;

–  блокувати шкідливу інформацію через служби підтримки сайтів;

І найголовніше, не боятися звертатися за допомогою до того, кому довіряєте   у випадках якщо зазнаєте кібербулінгу чи кібергрумінгу.

Для цього також є телефони довіри:

Дитяча лінія    116 111  або   0 800 500 225 (з 12.00 до 16.00);

Гаряча телефонна лінія щодо булінгу 116 000;

Центр надання безоплатної правової допомоги    0 800 213 103;

Національна поліція України    102.