назад

На Сумщині провели низку правопросвітницьких заходів для абітурієнтів

Фахівці системи безоплатної правової допомоги в Сумській області провели низку правопросвітницьких заходів для молоді, під час яких розповідали про права та обов’язки абітурієнтів і студентів, пільги для вступників та про можливість звернутися по безоплатну правничу допомогу, зокрема якщо порушуються права у сфері освіти.

«Другий рік поспіль вступна кампанія проходить в умовах воєнного стану. Проте, держава гарантує громадянам право на освіту.  А ми, в свою чергу, розповідаємо молоді Сумщини, яким чином, в умовах сьогодення, це право можна реалізувати», — зауважує завідувачка Конотопського бюро правової допомоги Яніна Козіна.

Так, юристи пояснюють, що безоплатна правнича допомога — важливий інструмент для забезпечення доступу до правосуддя та захисту прав українців, зокрема молоді. Розповідають про те, як отримати правничу допомогу, з якими питаннями можна звернутися до фахівців системи БПД та які документи необхідні для цього. Також фахівці наголошують на тому, що студенти мають право на якісну освіту, доступ до навчання та реалізацію своїх здібностей, інформують про процедуру захисту своїх інтересів у навчальному закладі.

«Ця ініціатива покликана не лише інформувати молодь про їхні права, а й забезпечити їхню свідомість та готовність до важливих життєвих кроків», — юристка Сумського бюро правової допомоги Анастасія Солоха.

Під час заходів також звертають увагу на важливість дотримання студентами своїх обов’язків, які, зокрема, стосуються відвідування занять, вчасного виконання завдань, дотримання норм поведінки тощо.

Загалом, щоб інформувати молодь Сумщини про права абітурієнтів під час вступної кампанії та пільги для вступників за умови участі у конкурсному відборі та за умови зарахування на бюджет, фахівці Сумського, Конотопського,  Буринського, Роменського, Путивльського, Краснопільсьгоко, Охтирського, Лебединського, Тростянецького та Великописарівського бюро правової допомоги проводили правопросвітницькі заходи для абітурієнтів та їхніх батьків  в приміщеннях бібліотек та Служб у справах дітей  різних територіальних громадах, на базі педагогічного фахового коледжу Сумського державного університету та ГО «Охтирський молодіжний центр».