назад

На Сумщині юристи системи БПД увійшли до складу координаційних центрів підтримки цивільного населення

Представники Охтирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги увійшли до складу координаційного центру підтримки цивільного населення при Охтирській районній державній адміністрації — районної військової адміністрації. Це допоможе більш ефективно та своєчасно надавати допомогу населенню громад, розуміти нагальні потреби та реагувати на них.

Координаційні центри утворені для допомоги мешканцям громад, постраждалих внаслідок воєнних дій, та для координації і узгодження дій між організаціями та установами регіону.

Перш за все, увага фахівців, що входять до складу таких центрів, спрямована на найбільш незахищені верстви населення — внутрішньо переміщених осіб, учасників бойових дій, ветеранів війни, людей з інвалідністю внаслідок війни, членів сімей загиблих захисників і захисниць України тощо.

У межах роботи координаційного центру директорка Охтирського місцевого центру з надання БВПД Тамара Козир розповідає його учасникам про умови та порядок надання правничої допомоги від консультацій до захисту прав у судовому порядку. Акцентує увагу на спектрі правових потреб, які зазнали змін із початком повномасштабної агресії рф, зокрема збільшилася кількість звернень щодо захисту прав дітей. Оскільки, саме об’єднавши зусилля та можливості різних організацій можна більш ефективно допомагати.

Для цього, зокрема юристи Охтирського місцевого центру з надання БВПД та підпорядкованих центру бюро правової допомоги, забезпечують роботу консультаційних пунктів при центрах надання адміністративних послуг Охтирської, Лебединської, Тростянецької, Великописарівської громадах. Туди звертаються люди, щоб подати заяву та отримати акт обстеження житла з висновком придатності чи непридатності житла для проживання.

Під час такого прийому громадян інформують про їхні соціальні гарантії, роз’яснюють право на безоплатну правничу допомогу, надають консультації та допомагають складати заяви правового характеру.

Водночас директорка Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко долучилася до координаційного центру підтримки цивільного населення при Сумській обласній державній адміністрації — обласній військовій адміністрації.

До його складу входять представники 11 структурних підрозділів Сумської ОДА/ОВА та 13 представників інших установ, організацій, громадських організацій.

«Юристи системи БПД на Сумщині прагнуть налагодити чіткий та дієвий механізм надання правової допомоги вразливим категоріям населення. Щоб ефективніше надавати правничу допомогу людям регіональний центр налагодив взаємодію з державними установами на рівні територіальних громад», — підкреслила директорка Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко.

Довідково. Координаційні центри підтримки цивільного населення утворені на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 9 травня 2023 р. № 470 «Про координаційні центри підтримки цивільного населення». До складу Координаційних центрів входять представники структурних підрозділів органів місцевої влади, комунальних установ і закладів,  державних та громадських організацій.