назад

На центри з надання БВПД Дніпропетровської області вчинено тиск зі сторони територіальних органів Міністерства юстиції

error and problemsНа вихідних 4 та 5 червня Головним територіальним управлінням юстиції у Дніпропетровській області було здійснено спробу безпідставно і за відсутності на те службових повноважень надати доручення центрам з надання безоплатної вторинної правової допомоги області 06.06.2017 о 08:45 прибути до відповідних ГТУЮ задля «обговорення проблемних питань діяльності органів системи безоплатної вторинної правової допомоги», а також обов’язково підтвердити участь представників центрів у згаданому заході.

Переконані, це свідчить про втручання територіальних управлінь юстиції в діяльність центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги і навіть їх структурних підрозділів – бюро правової допомоги, на що не має жодних повноважень відповідно до законодавства. Центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги відповідно до закону є територіальними відділеннями Координаційного центру з надання правової допомоги, а відповідно до положення про них,  їх директори є підзвітними і підконтрольними саме директору Координаційного центру з надання правової допомоги, а не посадовим особам Міністерства юстиції України, чи керівникам територіальних органів Міністерства. Положенням про центри, відповідно до міжнародних стандартів, не передбачено прямої взаємодії між центрами і Мін’юстом чи його територіальними органами.

Натомість повноваження територіальних органів міністерства юстиції обмежуються лише проведенням за рішенням Мін’юсту конкурсів для залучення адвокатів для надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Розглядаємо цю ситуацію як можливий тиск у відповідь на підтримку центрами з надання БВПД у Дніпропетровській області публічного звернення команди системи безоплатної правової допомоги стосовно порушених базових принципів при проведенні конкурсу на посаду директора Координаційного центру з надання правової допомоги.

dnipro tysk 1