назад
07.06.17

Відкритий лист команди системи БПД у зв’язку із продовженням спроб тиску з боку Міністерства юстиції

IMG 8948

Друзі!

Протягом вихідних днів (3 – 5 червня) з боку головних територіальних управлінь юстиції (ГТУЮ) по всій Україні чинився тиск на керівників регіональних, місцевих центрів з надання БВПД, а також бюро правової допомоги щодо необхідності з’явитися у понеділок, 6 червня, до приміщень ГТУЮ для участі у селекторній нараді за участі Міністра юстиції.


dnipro preasure

Як відомо, відповідно до положення про Координаційний центр, а також положення про центри з надання БВПД, регіональні та місцеві центри з надання БВПД є територіальними відділенням саме Координаційного центру, а не Міністерства юстиції, відповідно, ГТУЮ не мають жодних повноважень втручатися в їх діяльність. Це повинно гарантувати незалежність системи БПД від політичних впливів. Тому такі, далекі від конструктивних, доручення та вказівки з боку Мін’юсту чи ГТУЮ територіальними відділенням Координаційного центру до уваги не бралися і не будуть братися у подальшому.

Зранку, 6 червня, Міністр прибув на акцію протесту, що відбулась у відповідь на ігнорування публічного звернення команди системи безоплатної правової допомоги стосовно порушених базових принципів при проведенні конкурсу на посаду директора Координаційного центру з надання правової допомоги та на події вихідних днів. Міністр юстиції озвучив своє бачення ситуації, яке полягає у тому, що особисто Міністр вважає конкурс на посаду директора Координаційного центру таким, що відбувся чесно і відкрито, не сприймає позицію команди системи БПД, суголосну позиції правозахисних громадських організацій, щодо непрозорості процедури конкурсу та його результатів. Крім того, Міністр наголосив, що він є «найбільшим лобістом системи БПД в Україні», пообіцяв «дати системі ще більше незалежності», додаткове фінансування, а також «нікого не звільняти» та закликав до діалогу.

Прикметно, що відразу після таких заяв Міністра тиск на центри з надання БВПД з боку ГТУЮ посилився, а в окремих випадках ГТУЮ подавалася неправдива інформація про нібито результати такої «роботи» та підкреслювалась роль у забезпеченні належної роботи системи БПД. Зокрема, найбільш кричущий випадок мав місце у Хмельницькій області, коли начальник ГТУЮ після спроб вчинення тиску на працівників окремих бюро правової допомоги Хмельниччини заявив про досягнення «консенсусу щодо підтримки позиції Міністра» із керівницею Регіонального центру з надання БВПД, яка офіційно спростувала поширену начальником ГТУЮ неправдиву інформацію.

У зв’язку з цим вважаємо за необхідне наголосити:

По-перше, допоки, з одного боку, територіальними відділеннями Мін’юсту чиниться тиск на територіальні відділення Координаційного центру, озвучується неправдива інформація стосовно нібито підтримки центрами позиції Мін’юсту, а з іншого – Міністром юстиції ігноруються вимоги команди системи надання БПД та громадських правозахисних організацій щодо скасування результатів конкурсу на посаду керівника системи надання БПД, розроблення процедури та проведення прозорого конкурсу на цю посаду за паритетної участі громадськості, – заклики Міністра юстиції до «відкритого діалогу» є, вочевидь, такими, що не співвідносяться із реальними діями посадовців підпорядкованого йому Міністерства.

Такий відкритий діалог може відбуватися тільки у разі припинення поширення окремими посадовцями системи Мін’юсту неправдивої інформації стосовно ситуації, що склалася, та припинення тиску на Координаційний центр та його територіальні відділення.

Ми готові до подальшого діалогу у разі усунення причини, що призвела до протесту команди БПД шляхом анулювання результатів конкурсу на посаду директора Координаційного центру.

Послідовно нагадаємо тези нашого неодноразового звернення до Міністра юстиції у зв’язку із цим:
– анулювання результатів проведеного конкурсу;
– зміни порядку призначення директора Координаційного центру з надання правової допомоги з переданням відповідних повноважень Кабінетові Міністрів України;
– проведення нового, об’єктивного і прозорого конкурсу із паритетною участю правозахисних громадських організацій та міжнародних партнерів, зокрема, за уже існуючим прикладом проведення публічних конкурсів у системі безоплатної правової допомоги;
– початку публічної професійної дискусії з метою підвищення незалежності системи безоплатної правової допомоги та мінімізації політичного впливу на неї з подальшим прийняттям відповідних рішень Урядом України.

По-друге, незважаючи на тиск, протягом цих днів команді системи БПД та адвокатам, які надають БВПД, вдалося забезпечити надання послуг громадянам у повному обсязі на всій території України. Безперебійна робота центрів з надання БВПД забезпечуватиметься і надалі, що є принциповою позицією Координаційного центру та команди системи БПД. Ми сподіваємося, що Мін’юст так само вживатиме всі дії, необхідні для підтримання стабільної роботи системи БПД.

По-третє, Координаційний центр гарантує реалізацію всіх завдань, передбачених планом діяльності Координаційного центру, а також всіх заходів, проведення яких заплановане за підтримки наших зарубіжних партнерів – Посольств США, Канади, Представництва Ради Європи в Україні, міжнародного фонду «Відродження», у звичному, робочому режимі. Висловлюємо вдячність нашим партнерам за підтримку розбудови української системи БПД.

IMG 8948