назад

Правопросвітництво як крок до підвищення правових можливостей територіальних громад

DSCN5823

Реалізуючи завдання щодо посилення правових можливостей територіальних громад, за ініціативи Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області, 07 червня  2017 року у м. Глобине проведено кущовий семінар із циклу «Актуальні питання розвитку правової спроможності територіальних громад на Полтавщині».  Під час заходу селищні, сільські голови, секретарі сільських і селищних рад, державні службовці, голови та члени громадських рад при адміністраціях Глобинського, Семенівського та Кременчуцького районів Полтавської області ознайомилися з актуальними правовими питаннями  та діяльністю системи БВПД на теренах області. Це вже третій захід такого форму на Полтавщині. Подібні семінари у цьому році проведені у м. Гребінці та с-щі Котельва.

 

Відкриття заходу відбулося за участю заступника голови Полтавської обласної державної адміністрації Олега Пругла та директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Олександра Черчатого. З вітальним словом до учасників семінару звернулися також  очільники місцевої влади: голова Глобинської районної державної адміністрації Вадим Данилевський, голова Глобинської районної ради Володимир Сьомін  та міський голова м. Глобине Станіслав Джусь.

 З інформацією про актуальні питання розвитку місцевого самоврядування на Полтавщині присутніх поінформував виконавчий директор асоціації органів місцевого самоврядування Полтавщини Володимир Микійчук.

Під час заходу учасники мали можливість  ознайомитися більш детально з виконанням основних завдань Регіонального та місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, реалізацією Закону України «Про безоплатну правову допомогу» на регіональному   та місцевих рівнях.  DSCN5815

Під час виступу директор Регіонального центру звернув увагу учасників семінару на  основних завданнях, які стояли перед системою у минулому  році та як вони реалізовувалися на теренах області, навів основні кількісні показники діяльності, наголосивши на тому, що система працює для громадян та здійснює свою роботу задля належного захисту їх прав, інформування про механізм їх  реалізації.  Олександр Черчатий повідомив, що ключовим завданням, яке постає перед  системою у цьому році є її переорієнтація, яка  буде спрямована на посилення правової спроможності не лише окремого громадянина, а й територіальних громад в цілому. Протягом поточного року діяльність МЦ з надання БВПД та бюро правової допомоги  буде спрямована на вивчення потреб територіальних громад у правовій та методичній допомозі;  проведення активної правопросвітницької діяльності, яка буде  орієнтована на те, щоб кожен громадянин нашої держави знав про свої права та мав можливість захистити  їх на практиці. Важливим елементом  співпраці фахівців системи БВПД області та представників територіальних громад є розробка та прийняття програм правової освіти населення чи спеціальних програм надання правової допомоги з виділенням цільових коштів, які забезпечать належну реалізацію пунктів програм, а саме: будуть виділені на видавництво методичних матеріалів на правову тематику, проведення комунікативних заходів, насамперед, на рівні територіальних громад, спрямованих на інформування громадськості про систему правової допомоги та механізми захисту прав громадян, забезпечення висвітлення такої інформації у ЗМІ.

«Система безоплатної правової допомоги є соціальною програмою Уряду та направлена, в першу чергу, на захист прав соціально вразливих категорій населення, інформування про їх права, задля того, щоб кожен громадян нашої держави розумів як йому діяти в тій чи іншій правовій ситуації. Наша діяльність спрямована на те, щоб жителі області відчували правовий захист держави» – зазначив Олександр Черчатий

 Представникам територіальних громад не лише розповіли як діє система надання безоплатної  правової допомоги в регіоні, а й  ознайомили їх з актуальними правовими питаннями, що стосуються забезпечення дотримання прав затриманих осіб правоохоронними органами.  Про те як  захистити себе і як діяти у випадку неправомірних дій працівників поліції, куди для цього слід звернутися, учасники семінару дізналися з виступу поліцейського омбудсмена. Крім того, учасників семінару ознайомили з актуальними питаннями проходження служби в органах місцевого самоврядування, основними напрямами діяльності органів влади та місцевого самоврядування по запобіганню безробіття в сільській місцевості та  основними аспектами пенсійної  реформи в  Україні.

Постійними партнерами під час проведення таких семінарів є директор Полтавського обласного центру зайнятості Катерина Клавдієва, заступник начальника слідчого управління ГУ НП у Полтавській області Світлана Яцун, старший інспектор з особливих доручень відділу уповноважених Голови національної поліції з питань контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності (поліцейський омбудсмен) Наталія Мельничук, заступник начальника Міжрегіонального управління Нацдержслужби у Полтавській та Кіровоградській областях Артем Тімощук та начальник Управління Пенсійного забезпечення Головного управління Пенсійного фонду України у Полтавській області Ірина Товстоножко.

 «Проведення  подібних заходів вже стало доброю традицією  правопросвітницької роботи фахівців системи БВПД Полтавщини. Основною метою даних семінарів є  посилення правової спроможності територіальних громад, сприяння оптимізації доступу громадян до надання безоплатної правової допомоги, налагодження конструктивного діалогу та співпраці між представниками  органів місцевого самоврядування та системою БВПД області» –   відзначив Олександр Черчатий.DSCN6094

Кущові семінари проводяться в рамках реалізації Програми правової освіти населення області на 2016-2020 роки за ініціативи Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області, Полтавської обласної ради та за підтримки Полтавської обласної державної адміністрації.

З метою забезпечення оптимального надання безоплатної правової допомоги у регіоні, виявлення правових потреб територіальних громад, серед учасників семінару провели анкетування та розповсюдили буклети, що стосуються системи БВПД в Полтавській області та інституцій, що здійснюють захист прав та інтересів громадян.

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Для забезпечення оперативного реагування на повідомлення про затримання осіб, на звернення громадян про надання правової допомоги та на проблемні питання, які вони порушують, а також для надання роз’яснень законодавства у сфері безоплатної правової допомоги, цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.