назад

На Вінниччині послуги системи БПД популяризують під час зустрічей з мешканцями громад

У Вінниці юристи системи БПД разом із партнерами організовують консультативні зустрічі для представників місцевих рад та мешканців громад. Під час таких зустрічей обговорюють актуальні питання законодавства та пояснюють способи розв’язання правових проблем жителів громад. 

Зустрічі із громадами спільна ініціатива, яку в межах меморандуму про співпрацю реалізують Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області та Харківський національний університет внутрішніх справ, релокований, зокрема, й на Вінниччину. Ідею підтримала обласна Асоціація органів місцевого самоврядування.

У листопаді запланували провести чотири такі зустрічі. Ще одна має відбутися в грудні. До обговорення запрошують голів громад та районних рад, фахівців відділів і підрозділів місцевих рад, мешканців.

Під час двох зустрічей, які вже відбулися цього місяця в онлайн-форматі, говорили про напрямки діяльності системи безоплатної правничої допомоги, послуги, які можна отримати в юридичній клініці університету, актуальні питання трудового та земельного законодавства в умовах воєнного стану. 

Так, важливі аспекти законодавства, які треба знати і працівникам органів місцевого самоврядування, і мешканцям громад, пояснювали юристи Гайсинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юлія Жук та Олександр Остапенко. 

«Мета таких зустрічей — популяризація послуг системи безоплатної правничої допомоги, підвищення правової обізнаності мешканців громад та налагодження партнерства з громадами. Наприклад, до зустрічі, яка відбулася 14 листопада, долучилися жителі майже 50 громад. Юристи місцевого центру не лише розповіли їм про норми законодавства у сфері земельного і трудового права, але й відповіли на їхні запитання», — говорить директорка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області Марина Лукіянова.

З-поміж тем, які порушуватимуть надалі, права споживачів фінансових послуг, запобігання і протидія домашньому насильству, юридичні аспекти шлюбу.

Зазначимо, що минулого місяця Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області та Харківський національний університет внутрішніх справ уклали меморандум про співпрацю. У меморандумі передбачили організацію спільних заходів та реалізацію спільних проєктів, а також спільну діяльність для опанування студентами практичних навичок під час роботи у відділенні юридичної клініки університету.