назад

Як на Житомирщині надають правничу допомогу військовослужбовцям

Десята частка звернень до бюро Житомирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги — від учасників бойових дій. Щоб захисники та захисниці змогли отримати відповіді на свої запитання, юристи налагоджують співпрацю з профільними організаціями та установами, організовують виїзні прийоми та інформаційно-розʼяснювальні заходи.

Як зазначають у Житомирському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги, правові проблеми військовослужбовців та членів їхніх сімей дуже різноманітні: від тих, що пов’язані з військовою службою, до сімейних. Найчастіше вони запитують про свої права та обов’язки, виплати, речове забезпечення, можливості переведення до іншої частини, а також про пільги для військовослужбовців та учасників бойових дій. Крім того, серед популярних тем звернень від цієї категорії людей — порядок виїзду дитини за кордон у період воєнного стану. 

«Десята частина звернень до бюро нашого місцевого центру — це звернення від учасників бойових дій. Проте не кожне питання, з яким приходять військові, потребує звернення до суду. Часто достатньо проконсультувати, запропонувати конкретний алгоритм дій або допомогти написати заяви до різних установ чи організацій», — розповідає в. о. директора Житомирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Андрій Мілютін.

Щоб надати необхідну правничу допомогу захисникам і захисницям, юристи налагоджують партнерство з профільними установами та організаціями, проводять для учасників бойових дій та їхніх родин виїзні консультування, правопросвітницькі та інформаційно-роз’яснювальні заходи.

Зокрема, фахівчиня Черняхівського бюро правової допомоги Юлія Поліщук домовилася про співпрацю з ветеранським хабом Черняхівської селищної ради, який нещодавно розпочав роботу. Це місце, де ветерани мають змогу психологічно розвантажитись та отримати необхідну професійну консультативну допомогу. Перевагою хабу є те, що тут учасники бойових дій можуть отримати цілий спектр послуг, тож їм не доведеться витрачати час на відвідування кількох різних установ чи організацій. Особливо важливо це для тих, хто має проблеми із здоров’ям через отримані поранення.

Під час зустрічі з працівниками ветеранського простору Юлія Поліщук зазначила, що надання правничої допомоги ветеранам, учасникам АТО (ООС), військовослужбовцям ЗСУ та членам їхніх сімей не лише допоможе розв’язати їхні правові проблеми, але й важливе для повернення захисників до активного суспільного життя. 

Для відвідувачів хабу юристка організувала правопросвітницький захід на тему захисту соціальних прав військовослужбовців та членів їх сімей.

Цього місяця зустрічі з військовослужбовцями відбулися також у приміщеннях місцевого центру та Радомишльського бюро правової допомоги. Юристки Олександра Гарманчук та Оксана Дзюбенко розповідали про трудові права військовослужбовців, зміни у законодавстві щодо виплати кредитів у період воєнного стану та про порядок дій у разі втрати чи спливу терміну дії документів.

За словами Андрія Мілютіна, українські військові повинні знати, що за будь-яких обставин можуть проконсультуватися з юристами системи безоплатної правничої допомоги — і не лише безпосередньо в бюро, але й за допомогою дистанційних сервісів. А тому юристи систематично поширюють інформаційні матеріали про право на безоплатну правничу допомогу в установах та закладах, куди найчастіше звертаються захисники та захисниці України і члени їхніх сімей.