назад

Юрист долучився до навчань експертів з питань розбудови місцевих систем запобігання та протидії домашньому насильству

У Києві юрист системи БПД виступив на тренінгу з підготовки експертів та експерток з питань розбудови місцевих систем запобігання та протидії домашньому насильству.

У ході тренінгу 45 експертів та експерток з різних міст України дізналися про організацію та функціонування спеціалізованих сервісів, ознайомилися з прикладами запровадження мереж якісних послуг та пройшли юридичний практикум з аналізу вітчизняного та міжнародного законодавства з питань гендерно зумовленого насильства.

Крім цього, у межах цього тренінгу їх навчали забезпечувати доступ до правосуддя постраждалим від домашнього насильства.

Зокрема, директор Правобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сергій Бреус  розповів, як може допомогти постраждалим від насильства система БПД, куди звертатися постраждалим, та поінформував про базові стандарти якості надання безоплатної вторинної правничої допомоги постраждалим.

Так, люди що постраждали від насильства, можуть звертатися до найближчого бюро правничої допомоги, незалежно від місця проживання чи вчинення домашнього насильства.

Під час першого звернення постраждала людина може невідкладно отримати консультацію щодо її прав, алгоритму подальших дій та допомогу зі складенням документів, наприклад, заяви до поліції.

Також постраждалі від насильства мають право на безоплатну допомогу юристів для представництва інтересів у судах, складення документів для звернення до суду. Під час надання допомоги забезпечується конфіденційність.

Сергій Бреус поділився досвідом співпраці з Київським міським центром гендерної рівності, запобігання та протидії насильству та іншими спеціалізованими службами. У межах співпраці цей центр, як спеціалізована служба підтримки постраждалих від домашнього насильства, видає направлення на надання безоплатної вторинної правничої допомоги людям (допомоги зі зверненням до суду), що звертаються туди по підтримку і захист.

Після завершення навчань експерти та експертки долучаться до роботи у своїх громадах для створення та розвитку місць для захисту постраждалих.

Довідково. Захід організований UNFPA, Фондом ООН у галузі народонаселення у межах проєкту «Міста і громади, вільні від домашнього насильства», який, на сьогодні співпрацює з 45 містами-партнерами.

Проєкт «Міста і громади, вільні від домашнього насильства» — це проєкт UNFPA з розбудови муніципальних систем запобігання та протидії домашньому та гендерно зумовленому насильству. Він передбачає розвиток мережі якісних спеціалізованих послуг і покращення координації та міжвідомчої взаємодії органів і служб на муніципальному рівні, а також активізацію та залучення мешканців громад до запобігання та раннього виявлення випадків домашнього насильства.