назад
27.11.23

Для адвокатів, що співпрацюють з системою БПД, відбулись очні тренінги про актуальні питання під час війни

Адвокати, що співпрацюють з системою безоплатної правничої допомоги, взяли участь у тренінгах «Мобілізація, призов. Встановлення фактів загибелі військових. Кримінальні правопорушення в умовах війни», які відбулися у Львові, Сумах, Дніпрі, Запоріжжі та Харкові.

Тренінг у Запоріжжі

Близько 150 адвокатів, які надають правничу допомогу військовослужбовцям, членам сімей загиблих захисників та захисниць України, обговорювали питання, що, зокрема, стосувалися встановлення факту смерті військових, кримінальних правопорушень військовослужбовців та застосування норм законодавства в тих чи інших обставинах.

Тренінг у Харкові

«Багато хто з присутніх адвокатів має в провадженні подібні справи і у них виникають запитання, як застосовувати законодавство, як діяти в тих чи інших обставинах, як найкраще надавати допомогу власне військовослужбовцям та родинам загиблих. На ці запитання вони й отримали відповіді під час обговорення проблемних питань та вирішення прикладних задач», — коментує тренерка зі Львова Наталія Мелян.

Тренінг у Львові

Серед ключових питань тренінгу:

  • загальне поняття військового кримінального правопорушення;
  • мобілізація, призов і контракт;
  • відповідальність за ухилення;
  • встановлення фактів загибелі військовослужбовців;
  • заява про оголошення фізичної особи померлою;
  • коло заявників, докази, які необхідно зібрати;
  • виплати та їх види;
  • оскарження: Кодекс адміністративного судочинства України чи Цивільний процесуальний кодекс України;
  • кримінальні правопорушення проти встановленого порядку несення військової служби (військові злочини): поняття та особливості правозастосування в умовах воєнного стану;
  • проблемні питання співучасті у військовому злочині;
  • розмежування окремих складів військових та воєнних злочинів тощо.

Тренінг у Дніпрі

 «Нам дуже не вистачало тих знань, які ми отримали під час навчання. Оскільки потрібно весь час вдосконалювати свої навички саме у військовій тематиці. Зокрема, дуже цікавлять юридичні аспекти колаборційної діяльності, оскільки подібних справ дедалі більшає», — зазначає адвокатка, що вже багато років співпрацює з Регіональним центром БВПД у Дніпропетровській області, Ірина Тооде.

Тренінг у Сумах

1 грудня такі ж тренінги провели для ста адвокатів, які надають безоплатну вторинну правничу допомогу,  у Чернігові, Миколаєві, Одесі та Києві.

Тренінг у Києві

Довідково. Навчання для адвокатів організував Координаційний центр з надання правничої допомоги за сприяння Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) в Україні в межах проекту «EU4Recovery — Розширення можливостей громад в Україні» (EU4Recovery) за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Тренінг в Одесі

Тренінг у Чернігові