назад
29.11.23

Юристи системи БПД опановуватимуть навички стресостійкості, щоб ефективніше надавати послуги

Заступниця Міністра юстиції з питань європейської інтеграції Людмила Сугак презентувала проєкт «Проведення навчання фахівців системи надання безоплатної правничої допомоги у сфері ментального здоров’я».  Він підготовлений у межах реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» — ініціативи першої леді України.

Представлення цього проєкту та ще 10 проєктів інших міністерств відбулося під час засідання Міжвідомчої координаційної ради з питань охорони психічного здоров’я та надання психологічної допомоги особам, які постраждали внаслідок збройної агресії російської федерації, проти України за участі першої леді України Олени Зеленської та під головуванням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля.

Фото ОП

Під час зустрічі Олена Зеленська наголосила, що наступний рік має бути роком максимального поширення проєктів у регіонах, щоб психологічні послуги дійшли до кожного українця, хоч би як віддалено він не жив від великих міст.

Отож, відповідно до представленого проєкту, фахівці центрів з надання безоплатної правничої допомоги, адвокати, медіатори, волонтери та параюристи, які співпрацюють з системою безоплатної правничої допомоги, наступного року опановуватимуть навички стресостійкості, самодопомоги та підтримки у кризових ситуаціях. Для цього будуть розроблені кілька спеціалізованих онлайн-курсів.

Це допоможе більш ефективно надавати правничу допомогу клієнтам системи БПД, зокрема вразливим категоріям — внутрішнім переселенцям, військовослужбовцям, членам сімей загиблих військових, Захисників та Захисниць України, постраждалим від домашнього насильства, сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом та воєнної агресії рф тощо.

Крім цього, під час другого етапу проєкту юристи центрів навчатимуться ідентифікувати клієнтів, що потребують психологічної допомоги. Буде розроблений і покроковий алгоритм перенаправлення клієнтів системи БПД за отриманням фахової первинної психологічної допомоги. Він, зокрема міститиме контакти відповідних фахівців, служб, організацій у розрізі регіонів.

Очікується, що юристи надаватимуть інформацію про можливість отримання первинної психологічної допомоги та перенаправлятимуть до фахівців профільних організацій.

Фото ОП

Загалом у розширеному міжвідомчому засіданні координаційної ради взяли участь представники центральних органів виконавчої влади, народні депутати, керівники ОВА та міжнародні партнери.

Ознайомитись з усіма представленими пріоритетними проєктами міністерств  у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я можна було на міні-виставці під час засідання координаційної ради.

Довідково. Міжвідомча координаційна рада з питань охорони психічного здоров’я та надання психологічної допомоги особам, які постраждали внаслідок збройної агресії Російської Федерації, проти України – тимчасовий консультативно-дорадчий орган Кабінету Міністрів України.  

Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?», створена за ініціативи першої леді Олени Зеленської, за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я у співпраці з Координаційним центром з психічного здоров’я при Кабінеті Міністрів України та ГО «Безбар’єрність».  Її завдання — створення системи сервісів і послуг, які можуть підтримати людину, коли вона не справляється самостійно.