назад

Як юристи системи БПД у Сумській області співпрацюють з регіональним представництвом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

У межах співпраці Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області з регіональним представництвом Уповноваженого Верховної Ради з прав людини відбуваються спільні моніторингові візити та консультаційні прийоми, участь у спільних робочих групах та організація правопросвітницьких заходів для підвищення рівня обізнаності громадян про їхні права, зокрема на безоплатну правничу допомогу.

Моніторингові візити

Так, спільні моніторингові візити юристів системи БПД з представниками Уповноваженого з прав людини до місць несвободи дають можливість вивчити стан забезпечення прав і свобод людини, зокрема, права на безоплатну правничу допомогу.

Під час спільних консультаційних прийомів охочі отримати правничу допомогу чи поскаржитись на порушення прав мають можливість конфіденційно поспілкуватися з юристом чи представником Уповноваженого.

Обмін інформацією

Якщо стає відомо про порушення прав людини, відбувається обмін інформацією для більш ефективної допомоги людині.

Наприклад, під час візиту директорки Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олени Демченко та очільниці Охтирського місцевого центру з надання БВПД Тамари Козир до підопічних Лебединського психоневрологічного інтернату до них звернувся чоловік з питанням поновлення його цивільної дієздатності. За сприяння юристів питання взяла на контроль представниця Уповноваженого ВРУ з прав людини у Сумській області. Нині справа про поновлення цивільної дієздатності знаходиться у суді на стадії розгляду, по ній призначено судово-психіатричну експертизу.

Участь у експертних радах

Для покращення взаємодії улітку цього року директорка Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко увійшла до складу Експертної ради при Представнику Уповноваженого ВРУ з прав людини в Сумській області Тетяни Мироненко, на її засіданнях вирішуються нагальні питання забезпечення прав людини в регіоні та готуються пропозиції щодо запобігання порушенню прав людини або сприяння їх поновленню.

Плани на подальшу співпрацю

Оскільки Сумщина — один з регіонів, які найбільше страждають від воєнної агресії рф. Щодня збільшується кількість людей, що постраждали від воєнних дій, і  всі вони потребують комплексної допомоги, зокрема і правового характеру.  Тому юристи системи БПД розширюватимуть свою взаємодію з регіональною представницею Омбудсмена  Тетяною Мироненко, зокрема щодо забезпечення прав внутрішньо переміщених осіб, дітей  та інших категорій громадян, які постраждали від війни. Про це домовилися під час зустрічі, на якій Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець офіційного представив свою представницю в регіоні Тетяну Мироненко.