назад

У Запоріжжі відбувся круглий стіл про медіацію під час судового процесу

Фахівці Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях спільно з партнерами організували проведення круглого столу на тему медіації.

У заході взяли участь юристи системи БПД, представники прокуратури, Національної поліції та органів пробації, судді, медіатори, адвокати та співробітники соціальних служб. Обговорювали можливі шляхи співробітництва задля впровадження та забезпечення медіації під час вирішення спорів у судових інстанціях. 

Присутні розглянули питання, що стосувалися медіації в кримінальних справах, обговорили виклики, труднощі та досягнення медіації при розгляді адміністративних спорів, ділилися досвідом реалізації проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення». 

У підсумку обговорення прийняли рішення про проведення робочої зустрічі щодо реалізації проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» за участю ключових учасників — органів прокуратури, регіонального центру, посередників та органів пробації. 

Крім цього, домовилися більш активного залучати представників громадського сектору, зокрема благодійні фонди та громадські організації, для ресоціолізації неповнолітніх, що беруть участь у проекті. Адже вони мають ресурс для проведення можливих заходів, що можуть допомогти відновити соціальний статус неповнолітнього, як повноцінного члена суспільства, а саме різноманітні грантові проєкти, які передбачають цікаві програми для підлітків — тренінгові заняття, волонтерську діяльність, участь у громадській роботі.

Такі зустрічі необхідні для налагодження комунікації, вирішення нагальних питань з медіації серед всіх зацікавлених сторін, що працюють з громадянами та конфліктами.

Круглий стіл організований спільно з громадською правозахисною організацією «Егіда-Запоріжжя» за підтримки Європейської асоціації суддів для медіації.

Довідково. Відповідно до Закону України “Про медіацію” центри з надання безоплатної правничої допомоги:

  • надають допомогу в забезпеченні доступу до медіації;
  • забезпечують надання послуг з медіації у встановленому порядку. 

Зокрема, сьогодні регіональні центри забезпечують проведення медіації між неповнолітнім, який підозрюється у вчиненні кримінального проступку або нетяжкого злочину, та потерпілим відповідно до Порядку реалізації пілотного проєкту “Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення”, затвердженого наказом Міністерства юстиції України та Генеральної прокуратури України від 21.01.2019 № 172/5/10.