назад

На Волині місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги тимчасово збільшили кількість консультаційних пунктів для надання безоплатної правової допомоги внутрішньо переміщеним особам та долучаються до волонтерської роботи партнерів

На жаль, війна змусила багатьох людей залишити свої домівки. Волинська область – одна з тих областей, які приймають найбільшу кількість вимушених переселенців з територій нашої держави, де ведуться активні бойові дії.

Наразі кількість внутрішньо переміщених осіб, які знайшли прихисток на Волині, становить близько 64 тисяч.

Органи місцевого самоврядування та волонтери допомагають людям облаштуватися в пунктах тимчасового перебування та вирішити першочергові питання – отримати продукти харчування, одяг, засоби гігієни тощо. Але з тією навалою правових проблем, які виникають у внутрішньо переміщених осіб, місцевій владі впоратись вкрай складно. Тому, у відповідь на зростаючу потребу в юридичній допомозі, система безоплатної правової допомоги в регіонах також оперативно підлаштовується під вимоги суспільства.

Так, з 19 квітня 2022 року у Волинській державній обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки (вул. Шопена, 11, м. Луцьк) за ініціативи народного депутата України Ірини Констанкевич та підтримки регіонального координатора взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Волинській області, голови обласної організації Спілки юристів України Віталія Єлова розпочала свою роботу приймальня з надання безоплатної правової допомоги внутрішньо переміщеним особам та малозабезпеченим громадянам. До роботи приймальні миттєво долучилися і фахівці Луцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.  Прийом громадян здійснюється щовівторка з 14:00 до 18:00 очно, а також дистанційно за допомогою скап зв’язку. Телефони для довідок: (0332) 72-48-46, (095)6726104.

 

«Важливою частиною роботи працівників системи безоплатної правової допомоги є людино-орієнтованість, адже вимушені переселенці  чекають від нас не лише фахової юридичної допомоги, а й, подекуди, психологічної підтримки, хочуть бути вислуханими та почутими, що вкрай важливо в реаліях сьогодення, враховуючи, що довелось їм пережити» – зазначає директорка Володимир-Волинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Лариса Базіла.

 

Тож, Володимир-Волинським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги тимчасово створено 14 додаткових консультаційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги:

  • у місцях реєстрації внутрішньо переміщених осіб:

Центр надання адміністративних послуг виконавчого комітету Володимир-Волинської міської ради (вул. Устилузька,17 м. Володимир);

відділ “Центр надання адміністративних послуг” виконавчого комітету Любомльської ради (вул. Богдана Хмельницького,6 м. Любомль, Ковельський р-н);

управління “Центр надання адміністративних послуг” виконавчого комітету Нововолинської міської ради (проспект Дружби,27 м. Нововолинськ).

  • у місцях тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб:

гуртожиток Володимир-Волинського педагогічного фахового коледжу ім. А. Ю. Кримського Волинської обласної ради (вул. Устилузька,44 м. Володимир);

гуртожиток Любомльського професійного ліцею (вул. Брестська, 11 м. Любомль);

гуртожиток Нововолинського електромеханічного коледжу (вул. Нововолинська, 24 м. Нововолинськ);

гуртожиток Володимир-Волинського центру професійної освіти (вул. Данила Галицького,10 м. Володимир);

на території Зимнівської сільської ради (вул. Миру,2 с. Зимне Володимир-Волинський р-н);

спортивно-оздоровчий комплекс “Шахтар” (проспект Перемоги,5  м. Нововолинськ).

  • на авто- (вул. Данила Галицького,14 м. Володимир) та залізничному (вул. Привокзальна м. Володимир) вокзалах.
  • на міжнародному пункті пропуску для автомобільного сполучення “Устилуг-Зосін” (м. Устилуг).
  • в приміщеннях, де розташовані гуманітарні штаби (комунальний заклад “Центр культурних послуг Володимир-Волинської міської ради” (вул. Данила Галицького,7 м. Володимир);

Церква адвентистів 7-го дня (вул. Шухевича, 87 м. Володимир)).

Робота консультаційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги відбувається шляхом індивідуального та групового консультування громадян.

Найпоширенішими питаннями, з якими найчастіше внутрішньо переміщені особи звертаються до місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги є:

Під час роботи консультаційних пунктів, окрім консультування, фахівці надають допомогу в оформленні необхідних документів, юридичний супровід справ у державних органах (адміністративний супровід) у захисті основних прав і свобод громадян та поширюють інформаційні матеріали з метою підвищення правової обізнаності населення.