назад

Правова допомога жителям віддалених громад Сумщини під час воєнного стану

Співпраця системи БПД Сумщини з партнерами продовжується і в умовах воєнного стану. Цього разу за сприянням громадської організації «Сумське громадське коло» здійснений виїзд юристів та членів громадської організації до  села Хухра Чернеччинської територіальної громади та    села Бишкінь Лебединської територіальної громади. За час виїзду фахівчиня Регіонального центр з надання БВПД у Сумській області Наталія Поставська, очільниця Охтирського МЦ з надання БВПД Тамара Козир, юристки центру Євгенія Логвіненко та Марина Гаранжа обговорили з очільниками  місцевих громад проблеми мешканців, їх потреби, у тому числі  правового  характеру та надали правові консультації селянам.

Перші руйнування у цих населених пунктах сталися практично на початку повномасштабного вторгнення військ Російської Федерації. Російські загарбники лишили по собі знищені й напівзруйновані будівлі.

У зв’язку із цим під час робочої зустрічі зі старостою села Бішкінь  Валентиною Кириченко узгоджені шляхи співпраці по цій проблематеці. Зокрема, на базі колишньої сільської ради відкрили консультаційний пункт доступу громадян до безоплатної правової допомоги.

А юристка Євгенія Логвіненко надала першу консультації в цій точці доступу  з питань: отримання компенсації за зруйноване житло, оформлення соціальної допомоги, виплат кредитних зобов’язань на час воєнного стану, призупинення дії трудового договору, сплати коштів за доставку газу при повністю зруйнованому будинку в результаті обстрілу, а також порядку дій у разі затримки у виплаті допомоги єПідримки.

Через російське вторгненням в Україну,  із міркування безпеки, було тимчасово призупинене функціонування більшості державних електронних реєстрів, в тому числі Державного земельного кадастру та Державного реєстру речових прав. А також, враховуючи той факт, що  7 квітня 2022 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану», який спрямований на швидке залучення сільськогосподарських земель України у виробництво сільськогосподарської продукції в умовах воєнного стану.

Для громадян, які прийшли за отриманням правових консультацій, юристи провели інформаційну годину на тему: «Земельні відносини в умовах воєнного стану». Присутніх поінформували, щодо основних нововведень та механізмів Закону, що забезпечують:

  1. Автоматичне поновлення на 1 рік дії договорів на використання земельних ділянок сільськогосподарського призначення усіх форм власності.
  2. Спрощений порядок передачі в оренду для ведення товарного сільськогосподарського виробництва земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності органами влади.
  3. Спрощений порядок передачі в оренду для ведення товарного сільськогосподарського виробництва земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності їх постійними землекористувачами та емфітевтами.
  4. Передачу орендарями та суборендарями прав оренди та суборенди земельних ділянок сільськогосподарського призначення усіх форм власності для ведення сільського господарства.
  5. Порядок державної реєстрації договорів щодо землі.
  6. Підписання договорів кваліфікованими електронними підписами.

Цього ж дня Євгенія Логвіненко надала адресну правову допомогу мешканці Бішкіня, у якої в результаті обстрілу було зруйновано житло. Фахівчиня роз’яснила питання як подати повідомлення про завдані збитки та допомогла це реалізувати за допомогою застосунку.

«Подати заявку на компенсацію зруйнованого житла можливо через Дію.  Для цього необхідно у застосунку у меню Послуги обрати пункт Пошкоджене майно. Заповнити форму, вносячи інформація, щодо пошкодженого об’єкта, додати фото, опис пошкоджень та контактні дані. Якщо інформація про об’єкт зберігається в Державному реєстрі речових прав, вона підтягнеться автоматично», – розповіла клієнтці юристка.

Медичні працівники – одна із категорій, що комунікує із громадянами не менше, аніж правники, тим паче, враховуючи воєнний час. Задля забезпечення правильності розуміння окремих правових питань та налагодження комунікаці із громадою у селі Хухра цього ж дня директорка Охтирського місцевого центру Тамара Козир та юристка центру Марина Гаранжа зустрілися із медичними працівниками. Під час зустрічі надавалися консультування із питань:

  • правові гарантії для внутрішньо перемішених осіб,
  • припинення трудового договору,
  • порядок фіксації пошкодженого майна через військову агресію,
  • порядок відновлення втрачених документів,
  • оформлення договору дарування в період воєнного стану,
  • прийняття спадщини під час воєнного стану,
  • робочий час та надання відпусток у воєнний час.

« Воєнний стан і та ситуація, в якій перебувають українці зараз –  це виклик для кожного із нас. Правова допомога із окремими категоріями громадян завжди вимагала особливих вмінь та навичок. Зараз же, під час воєнного стану, перед юристами системи БПД Сумщини поставлені завдання зміни самого підходу при наданні безоплатної правової допомоги. Особливо при її здійсненні жителям віддалених громад », – наголошує Тамара Козир.

Усім медичним працівникам роздані інформаційні матеріали з серії «Правова допомога в умовах воєнного стану» та візитівки із контактними даними Охтирського МЦ з надання БВПД.

По завершенню візиту до села Хухра із заступником сільського голови Володимиром Дорошенко юристи обговорили питання подальшої взаємодії на період воєнного часу.

Поряд із основною метою консультування та інформування громадян із правових питань наш партнер – ГО «Сумське громадське коло»  надав адресну благодійну допомогу мешканцям населених пунктів,  постраждалих від російської агресії.