назад

Правова допомога вимушеним переселенцям системна та доступна на Тернопільщині

В умовах воєнного стану Тернопільщина стала однією з областей, де тисячі наших співвітчизників знаходять прихисток та відповідно потребують окрім соціальної та психологічної підтримки, ще й правову допомогу. Перед людьми постає багато питань, зокрема: як захистити трудові права та гарантії в умовах воєнного стану, як отримати компенсацію за зруйноване житло та інше майно, як одержати виплати на поховання чи зареєструвати народження дитини та багато іншого.

Фахівці системи безоплатної правової допомоги активно долучаються до вирішення правових питань внутрішньо переміщених осіб та надають консультації у зручному для переселенців форматі.

Так, фахівцями Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги днями був проведений семінар для внутрішньо переміщених осіб, котрі тимчасово проживають у державному навчальному закладі Почаївське вище професійне училище, всього на зустріч із фахівцями прийшло близько вісімдесяти людей.

За словами керівника Кременецького місцевого центру Валентини Вербицької, люди цікавилися питаннями документування воєнних злочинів щодо отримання допомоги у разі пошкодження майна та зміни у виплаті соціальної допомоги внутрішньо переміщеним особам. Крім того, було проведено анкетування в тому плані, яка правова допомога найбільш актуальна для переселенців. Фахівець центру Ірина Бурченюк додає, що у випадку виникнення інших питань, працівники системи БПД надають консультації, залишають контактні телефони та інформаційні буклети.

Водночас фахівці центру поінформували про нормативно-правові акти окупаційних сил та окупаційних адміністрацій російської федерації на території України, які фактично є нікчемними, не створюють жодних правових наслідків, а значить, не підлягають оскарженню і не можуть бути скасованими.

Також варто зазначити, що робота з внутрішньо переміщеними особами проводиться у всіх населених пунктах Тернопільщини. Наприклад, працівники бюро правової допомоги Чортківського місцевого центру відвідали місця компактного проживання внутрішньо переміщених осіб Чортківщини.

Учасники зустрічей дізналися, що для отримання державної соціальної допомоги не потрібно звертатися за її перепризначенням або підтвердженням права на її отримання. Допомога виплачуватиметься протягом дії воєнного стану та одного місяця після його припинення чи скасування. Одне з найактуальніших питань, яке цікавило людей стосувалося порядку отримання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам.

Юристи роз’яснили слухачам основні зміни законодавства в умовах воєнного стану, порядок подачі заяви на отримання компенсації за зруйноване житло та інше майно, порядок фіксації вчинення злочинів рф проти населення, а також роз’яснили норми статті 40 Кримінального кодексу України.

Дізнатися більше про надання безоплатної правової допомоги можна за посиланням та за номером єдиного контактного центру системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.